Program

Välkommen till ett av höstens mest spännande event. Delta digitalt eller på plats i Stockholm.

Välkommen till en dag där du får dela energi, upplevelser och nya insikter tillsammans med andra akademiker. Den 10 oktober välkomnar vi dig som medlem till årets Akaviadag med temat "Arbetslivet i förändring". Följ med på en resa med arbetsplatsen, hjärnan och AI i fokus. Självklart är eventet kostnadsfritt.

När: Tisdag den 10 oktober klockan 09.00 – 16.30

Var: 7A Posthuset, Stockholm / Digitalt via länk

Hur: Anmäl dig senast söndag den 1 oktober. Platserna till att delta i Stockholm fullsatta. Anmäl dig gärna till väntelistan via länken nedan. 

FULLBOKAT (delta på plats) - anmäl till väntelista

ANMÄLAN (delta digitalt) - bjud gärna med en vän

1

Inledning

09.00-09.30 Incheckning och frukost
Börja dagen med en rykande kopp kaffe/te, färskpressad juice och nybakta frallor.

09.30-09.45 Välkommen 
Moderator Anna Dyhre och Akavias samhällspolitiska chef Patrik Nilsson hälsar välkommen. 

 

Anmäl dig till Akaviadagen redan idag

FULLBOKAT (delta på plats) - anmäl till väntelista

ANMÄLAN (delta digitalt) - bjud gärna med en vän

 

2

Föreläsning

09.45-10.30 Robotik och AI: utmaningar och möjligheter
FÖRELÄSNING (ÄVEN DIGITALT)

Professor Danica Kragic Jensfelt ger sin syn på möjligheterna med AI och robotik samt belyser de största utmaningarna. Hon tittar även på vilka moraliska och etiska aspekter som den nya tekniken bidrar med för såväl den enskilda individen som för hela samhällsutvecklingen. 

Föreläsningen kommer att ge exempel på hur AI påverkar olika professioner och hur sektorer förändras. 

Vi reflekterar också kring hur utbildningen förändras och vad man kan göra för att hålla sin kunskap aktuell. Föreläsningen ger exempel på pågående forskning nationellt och internationellt, med fokus på multidisciplinaritet och samarbetet mellan akademi och företag.

Om föreläsaren
Danica Kragic Jensfelt är forskaren och experten som rör sig i gränslandet mellan akademi och näringsliv med ett stort intresse för hur den mänskliga och tekniska utvecklingen hänger ihop. Här får du även inblick i vilka områden du bör satsa på för att vara relevant på framtidens arbetsmarknad.

10.30-10.45 Paus och förflyttning

3

Välj 1 av 3 spår

  1. 10.45 AI och arbetslivet / FÖRELÄSNING OCH PANEL 


    DEL 1: FÖRELÄSNING
    BLIR VI ALLA CHEFER NU? (ÄVEN DIGITALT)

    Välkommen på en föreläsning om generativ AI. På kort tid har begreppet kommit att påverka synen på framtidens tjänstemannajobb. Appar som ChatGPT används redan idag av stora delar av tjänstemannakåren och generativa AI-lösningar är redan eller inom kort tillgängliga direkt i standardprogram som Office365. Med individualiserat AI-stöd för allt från informationsbearbetning till innehållsproduktion förändras de flesta yrken, liksom arbetsmarknaden i stort, men på vilket sätt? Vad händer med instegsjobb och mer kvalificerade specialistfunktioner? Hur påverkas chefsarbetet? Och hur kan enskilda, företag och organisationer dra nytta av alla möjligheter redan idag? Utifrån en bred studie om generativ AI och kunskapsarbetet, där Akavia varit en av medarrangörerna, drar Mats Lindgren upp riktlinjer och frågor inför framtiden.


    Om föreläsaren

    Mats Lindgren är civilingenjör, ekonomie doktor och grundare av Kairos Future. Han är en flitigt anlitad föreläsare, författare till ett 20-tal böcker om framtid och strategi och medgrundare och vd för AI-startupen Dcipher Analytics som är ett resultat av Kairos Futures arbete med att automatisera omvärldsbevakning och insiktsproduktion. Mats har ägnat hela sitt yrkesliv åt att förstå hur samspelet mellan människa och teknik omformar samhälle och organisationer. 



    DEL 2: PANEL
    AI OCH ARBETSLIVET (ÄVEN DIGITALT)

    Personer från näringlivet och akademin ger sina reflektioner på AI:s effekter på arbetslivet. I panelen finns representanter från Akavias professioner (ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker. personalvetare och kommunikatörer). 

    Paneldeltagare:
    Christian Landgren, CEO och grundare Iteam 
    Katarina Fast Lappalainen, Universitetslektor i rättsinformatik 
    K
    arin Vajta Engström, Head of communication AI Sweden 
    Camilla Häggroth, Personalchef Fonuskoncernen 
    Carin Sundhage, Stabsanalytiker Integritetsskyddsmyndigheten 
    Emelie Jonsson, Auktoriserad redovisningskonsult VIEW Ledger


  2. 10.45 Risker och möjligheter med AI / NÄTVERKA MED EN EXPERT (ENDAST PÅ PLATS) 
    Idag är kunskapsyrkena i många avseenden digitala och alla jobb kommer att förändras medan vissa roller kommer att försvinna helt. Under det här passet får du möjligheter att diskutera AI tillsammans med moderatorn och de andra deltagarna. Fundera gärna över egna frågeställningar som du vill ta upp.

    Spåret modereras av AI-experten Patrick Couch. Han menar att tidigare automatiserades främst fysiska jobb men nu påverkas även kunskapsjobben. AI kommer därmed att påverka hela arbetsmarknaden och ingen kommer undan. Patrick lyfter att alla behöver följa med i utvecklingen och att samhället bör se till att ingen exkluderas. Dessutom pratar han om alla möjligheter som AI skapar men även om de största riskerna. 

    Om moderatorn

    Patrick Couch började sin yrkeskarriär inom data och AI i slutet av 90-talet då han tog ett sabbatsår från sina forskarstudier vid Stockholms universitet där han studerade litteratur och filosofi. Hans magisteruppsats fokuserade på interaktionen mellan människa och maskin och 2010 rekryterades han av IBM Sverige. Idag arbetar han på Silo AI som affärsutvecklare och AI-expert.

  3. 10.45 Risker och möjligheter med AI/ NÄTVERKA MED EN EXPERT (ENDAST DIGITALT) 
    Idag är kunskapsyrkena i många avseenden digitala och alla jobb kommer att förändras medan vissa roller kommer att försvinna helt. Under det här passet får du möjligheter att diskutera AI tillsammans med moderatorn och de andra deltagarna. Fundera gärna över egna frågeställningar som du vill ta upp.

    Om moderatorn
    Mats Lewan är en journalist, futurist och forskningsanalytiker med fokus på hur teknik och människor förändrar världen i samspel. Med expertis inom digitalisering, vetenskap, teknik och innovation hjälper han branscher och organisationer att förbereda sig för en framtid som kräver nytänkande inom allt från affärsmodeller och erbjudanden till ledarskap, strategi och kompetensförsörjning. Mats är även en erfaren kommunikatör och uppskattad internationell föreläsare och moderator med en bakgrund som civilingenjör i teknisk fysik. 

4

Lunch

11.45 - 12.45 Vi dukar upp en härlig lunch för alla deltagare på plats.

Värdecheck till dig som deltar digitalt
Som digital besökare får du en värdecheck via SMS som du kan använda på Pressbyrån/7Eleven. Hoppas du unnar dig något riktigt gott!

 

Anmäl dig till Akaviadagen redan idag!

FULLBOKAT (delta på plats) - anmäl till väntelista

ANMÄLAN (delta digitalt) - bjud gärna med en vän

5

Föreläsning

12.45-13.30 Trenderna som formar framtidens arbetsliv
FÖRELÄSNING (ÄVEN DIGITALT)

AI, hållbarhet, hybridarbete och självledarskap. Det är några av trenderna som omformar arbetsmarknaden. Samtidigt kommer en yngre generation med nya krav på arbetsliv och ledarskap samtidigt som de främst längtar efter gemenskap, meningsfullhet och psykiskt välmående.

Utifrån svenska och internationella studier berättar författaren och VDn Sofia Rasmussen om de nya kraven på framtidens arbetsliv. Vilka kompetenser kommer att krävas, hur förändras människors värderingar och vilka nycklar behövs för att klara de nya kraven på självledarskap som det hybrida arbetslivet kräver.

Om föreläsaren
Sofia Rasmussen är omvärldsanalytiker, författare, föreläsare och VD för Rasmussen Analys. Hon är nominerad till MySpeaker Of The Year 2022 och utsedd till en av Veckans Affärers 101 supertalanger 2019, under kategorin Samhällsbyggare. År 2018 ingick Sofia i listan över de tio mest anlitade kvinnliga föreläsarna under året, av Kvinnliga Talare. Hon har en magisterexamen i Statsvetenskap och har arbetat i 16 år med att undersöka arbetsmarknaden och människors arbetslivsvärderingar.

 

13.30-13.45 Paus och förflyttning

6

Välj 1 av 3 spår

  1. 13.45 Kompetens och talanger/ FÖRELÄSNING OCH PANEL

    DEL 1: FÖRELÄSNING
    VARFÖR SKA DE BÄSTA JOBBA HOS JUST ER? (ÄVEN DIGITALT)

    Hur ska arbetsgivare och företagsledare möta den snabbrörliga arbetsmarknaden? Och hur skapar vi arbetsplatser som både är attraktiva, engagerande och produktiva? Vi tittar på vad du själv kan göra för att säkerställa att du är långsiktigt engagerad och levererar värde i ditt jobb, och vilka krav du kan ställa på chefer och kollegor. För arbetsgivaren gäller det att skapa en attraktiv företagskultur där medarbetarna blir de bästa ambassadörerna.

     

    Om föreläsaren
    Linus Holmgren är en rutinerad och uppskattad föreläsare och utbildare inom people-området. Han drivs av övertygelsen att nyckeln till en organisations framgång är att ha medarbetare som både vill, kan och får göra rätt saker. Dessutom anser Linus att goda relationer med potentiella och nuvarande medarbetare är lika avgörande för en organisations framgångar som relationerna med kunder och ägare.

    Till vardags är han varumärkeskonsult, organisationsutvecklare och vd för Talent Talk med lång erfarenhet av att hjälpa företag, myndigheter, kommuner och branscher att både utveckla och kommunicera den attraktiva arbetsplatsen. 

     

    DEL 2: PANEL
    KOMPETENSER OCH TALANGER (ÄVEN DIGITALT)
    Personer från näringlivet och akademin ger sina reflektioner på kompetensmarknaden och rekrytering i framtiden. I panelen finns representanter från Akavias professioner (ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker. personalvetare och kommunikatörer).

    Paneldeltagare:

    Jon Persson, vd Cygni
    Jim Runsten, vd Synch
    Emelie Fågelstedt, Digital strateg och medgrundare Svenska nomader
    Pauline Strand, Analytiker Nyckeltalsinstitutet
    Nina Bozic, Leader of Sustainable Future Work RISE
    Johan Ljungberg, Customer Success Manager Clevry


  2. 13.45 Work place revolution / NÄTVERKA MED EN EXPERT
    (
    ENDAST PÅ PLATS)
    Hur och var kommer vi att arbeta i framtiden? Föreläsaren Patrick Mesterton reflekterar hur AI och Web 3.0 påverkar arbetsplatsen och våra arbetsmönster.

    Med utgångspunkt i en nyligen genomförd undersökning med över 1000 intervjuer med arbetstagare i åldrarna 30-60 år pratar Patrick Mesterton om synen på kontorets roll framöver. Vad kommer att få dig att gå till ett kontor och älska att vara där?

    Om moderatorn
    Patrick Mesterton, medgrundare och vd för Epicenter, leder ett samtal och berättar hur framtidens arbetsplatsen kan vara en katalysator för kreativitet, samarbete och innovation.


  3. 13.45 Work place revolution / NÄTVERKA MED EN EXPERT
    (ENDAST DIGITALT)
    Hur och var kommer vi att arbeta i framtiden? Föreläsaren Ellen Bjerkehag reflekterar hur AI och Web 3.0 påverkar arbetsplatsen och våra arbetsmönster. 

     

    Med utgångspunkt i en nyligen genomförd undersökning med över 1000 intervjuer med arbetstagare i åldrarna 30-60 år pratar Ellen Bjerkehag om synen på kontorets roll framöver. Vad kommer att få dig att gå till ett kontor och älska att vara där?


    Om moderatorn
    Ellen Bjerkehag har arrangerat och modererat över 500 events runt om i Europa. Med sin upplyftande energi, unika engagemang och breda erfarenhet bidrar hon till ett intressant och minnesvärt event. Ellen Bjerkehag arbetar idag som frilansande affärsrådgivare och eventstrateg samt är en av rådgivarna inom Epicenter Advisory.

14.45-15.15 Paus med fika 

7

Föreläsning och avslutning

15.15 -16.15  Märkligt och mänskligt – varför gör vi som vi gör? / FÖRELÄSNING (ÄVEN DIGITALT)

Succéduon från podden ”Dumma människor” kommer till Akaviadagen och bjuder på en interaktiv föreläsning fylld med vetenskap och fakta kring mänskligt beteende. Varför gör vi som vi gör och vad händer i hjärna och kropp när vi ställs inför förändring och ovisshet?

Björn Hedensjö och Lina Thomsgård pratar om hur vi lyckas behålla handlingskraft och tankeförmåga när vi inte har kontroll och hur man undviker vanliga tankefällor och lugnande självprat ”analysis paralysis”.

Du får konkreta tips och lifehacks på vägen och lär dig att öva upp din tolerans inför osäkerhet i spännande beteendeexperiment. Vi vågar lova en underhållande och annorlunda föreläsning som blandar humor och fakta med konkreta exempel ur verkligheten.


Om föreläsarna

Björn Hedensjö är legitimerad psykolog och författare med psykologexamen från Karolinska institutet som ofta gästar SVT och SR som expert. Han har bakgrund som mediechef och har skrivit böcker om bland annat stresshantering, sömn och ledarskapspsykologi.

Lina Thomsgård har bakgrund som verksamhetsutvecklare, kulturskribent och programledare. Hon har föreläst i mer än tio år om jämställdhet, fördomar, normer och mänskligt beteende. 

Vad vill du veta mer om?
Det kommer att finnas möjlighet att ställa frågor till Björn och Lina under föreläsningen. Fundera gärna redan nu över vad du vill veta.  

 

 

16.15-16.30  Avslutning och tack
Moderator Anna Dyhre och Akavias samhällspolitiska chef Patrik Nilsson summerar och avslutar dagen.