Gå till Innehållet

Ansök om ersättning från Akavias inkomstförsäkring

Ta del av inkomstförsäkringen som försäkrar 80 procent av din lön upp till ett tak på 100 000 kronor i månaden. Tänk på det här när du ska ansöka om ersättning.

Tänk på det här när du ska ansöka om ersättning från inkomstförsäkringen

 1. Skriv in dig hos arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag

  Din anmälan till arbetsförmedlingen är grunden för både a-kassans och inkomstförsäkringens beslut. Det är viktigt att du gör det första dagen du blir arbetslös eftersom det inte går att göra i efterhand: Skriv in dig som arbetssökande.
 2. Ansök om a-kassa

  Hos Akademikernas a-kassa kan du få personlig service från din första arbetslösa dag. Du kan även ansöka om ersättning från a-kassan med BankID: Sök ersättning från Akademikernas a-kassa.
 3. Begär arbetsgivarintyg

  Du behöver ett arbetsgivarintyg från din(a) tidigare arbetsgivare för att styrka att du uppfyller arbetsvillkoret hos a-kassan och för inkomstförsäkringen. Begär arbetsgivarintyget hos Akademikernas a-kassa på Mina sidor: Arbetsgivarintyg.
 4. Ansök om ersättning från inkomstförsäkringen

  Du ansöker om ersättning från inkomstförsäkringen via Folksams hemsida. Har du några frågor om kan du kontakta oss eller kundservice hos Folksam på 0770-78 20 50.

  Ansök om ersättning från inkomstförsäkringen hos Folksam
 5. Rätt till ersättning från omställnings- eller trygghetsorganisation

  Har du blivit uppsagd på grund av arbetsbrist från en arbetsgivare som har kollektivavtal kan du även omfattas av ett omställnings- eller trygghetsavtal som kan ge dig rätt till ersättning som kompletterar a-kassan och inkomstförsäkringen. Du kan få ersättning från inkomstförsäkringen om du inte redan får täckning upp till 80 procent av din tidigare lön via trygghetsavtalet. Kontakta din omställningsorganisation för att säkerställa att du får rätt ersättning och om du behöver inkludera beslut från dem i din ansökan till a-kassan: Hitta din omställningsorganisation.
 6. Om du får aktivitetsstöd

  Får du aktivitetsstöd från Försäkringskassan för att du deltar i Arbetspraktik eller en Arbetsmarknadsutbildning via Arbetsförmedlingen behöver du skicka in en kopia av dina utbetalningsspecifikationer när du ansöker om inkomstförsäkringen.
 7. Utbetalning av ersättning

  Har du några frågor om utbetalning av ersättningen från inkomstförsäkringen kan du kontakta kundservice hos Folksam på 0770-78 20 50.

Frågor och svar om Akavias inkomstförsäkring

Frågor och svar om a-kassan

Inte medlem i Akavia?

Bli medlem

Om a-kassan

A-kassan är en grundtrygghet vid arbetslöshet. Genom ett medlemskap i både Akavia och Akademikernas a-kassa har du ett utökat skydd om du skulle bli arbetslös.

Använd dina medlemsförmåner

Vill du behålla din roll och samtidigt utvecklas eller är du redo att ta nästa steg i karriären? Oavsett din situation vill vi hjälpa dig. Vi ger dig tryggheten att våga och verktygen för att lyckas.