Gå till Innehållet

Akavia Aspekt: Så funkar krigsplacering

22/04/12 Vad innebär det att vara krigsplacerad som anställd? Förbundets medlemstidning Akavia Aspekt reder ut begreppen.

Många medlemmar har fått besked att de är krigsplacerade. Det framgår i en artikel i Akavia Aspekt. För att ta reda på innebörden av att vara krigsplacerad har tidningen bland annat intervjuat företrädare för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

I dag krigsplaceras enligt artikeln personer som arbetar vid kommuner, regioner och statliga myndigheter. Det är arbetsgivaren som avgör vem som ska krigsplaceras. Även vissa privata företag som upprätthåller samhällsviktig verksamhet kan krigsplacera personal.

I intervjun med tidningen förklarar MSB att krigsplacering inte handlar om att man ska in i det militära, utan om att man har en skyldighet att hjälpa arbetsgivaren att upprätthålla verksamheten. 

Läs hela artikeln på Akavia Aspekt

Läs mer om krigsplacering på MSB

 

Alla nyheter

Upptäck de senaste nyheterna från Akavia. Följ viktiga förändringar i avtalsrörelsen och ta del av aktuella undersökningar och rapporter.

Få rådgivning

Att löneförhandla kan vara både spännande och svårt. Få de bästa förutsättningarna för din löneutveckling och ditt lönesamtal med personliga råd från en expert.