Nu söker vi medlemmar till styrelsen för Studerandesektionen

Vill du påverka din och andra studenters framtida studiesituation och få erfarenhet av nationellt styrelsearbete? Då kan du söka till studerandesektionens styrelse och få möjlighet att representera Akavias 30 000 studentmedlemmar.

Om styrelsen

Styrelsens uppdrag

Styrelsens huvudsakliga uppgift är att genom politisk påverkan arbeta för att studenter ska få en givande studietid och en bra övergång till yrkeslivet. Styrelsen representerar studentmedlemmarna både internt inom Akavia och externt inom frågor som till exempel arbetslivsanknytning, inkludering eller studiemiljö.

Styrelsen består av ordförande, vice ordförande och sju ledamöter och väljs in på sektionsmötet i september varje år. Arbetet är ideellt men styrelsemöten är arvoderade. Styrelsemöten hålls i genomsnitt en heldag en gång i månaden. Akavia bekostar vid behov resor och logi i samband med möten.

Utöver månadsmöten lägger nuvarande styrelse mellan en till tre timmar i veckan på eget arbete samt medverkan i nätverk, evenemang och möten med andra organisationer. Som ordförande lägger du i genomsnitt fem timmar i veckan på eget arbete.

Under det gångna verksamhetsåret har arbetet mellan styrelsemöten skötts digitalt då ledamöterna befinner sig i olika städer.

I uppdraget får du

 • Erfarenhet av styrelsearbete
 • Utöka ditt nätverk i hela landet
 • Påverka förbundets studiepolitiska arbete
 • Utvecklas inom projektarbete
 • Värdefull merit inför framtiden

Vi söker

Studenter från alla professioner

Vi söker studenter från hela landet, i alla åldrar och med olika erfarenheter. Vi ser gärna sökande från Akavias samtliga professioner: ekonomer, jurister, samhällsvetare, personalvetare, it-akademiker och kommunikatörer. Du får gärna ha erfarenhet av styrelsearbete eller arbete med studiepolitiska frågor men det är inget krav. Det viktigaste är att du är nyfiken, engagerarad och vill lära dig mer.   

VI SÖKER DIG SOM

 • är intresserad av opinionsbildning
 • har en vilja att bedriva studiepolitiska frågor som du anser är viktiga
 • har god samarbets- och kommunikationsförmåga
 • är ansvarstagande 
 • är villig att lägga tid på uppdraget

Krav för att kunna söka till styrelsen  

 1. Att du är studentmedlem i Akavia
 2. Att du inte är aktiv i ett konkurrerande förbund

om rollen som ordförande eller vice ordförande

Som sökande till ordförande eller vice ordförande ser vi gärna att du har förmåga att skapa en struktur och driva projekt i grupp. Du bör även vara engagerande och våga prova nya tillvägagångssätt för att nå uppsatta mål. För att lyckas i rollen är det också viktigt att du är en bra talare och skribent som tydligt kan formulera och förmedla ett budskap.  

Det är även meriterande om du har erfarenhet av att samordna, leda och motivera en grupp. Slutligen är det positivt om du har kunskap om fackets verksamhet och roll i samhället. 

Ansökan

Nominera dig själv, en vän eller studiekamrat som skulle passa för uppdraget. De poster du kan nominera till är: ordförande, vice ordförande eller ledamot.  

Om Akavia

Akavia är fackförbundet för dig som valt den akademiska vägen

Förbundet bildades av Jusek och Civilekonomerna 2020 och samlar idag 130 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, IT akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Förbundet är partipolitiskt obundet och det näst största förbundet inom Saco. Akavia vill att varje medlem ska få full utväxling på sin akademiska utbildning genom hela arbetslivet.