AML, AMF och AFS - vad innebär regelverken?
Arbetsmiljölagen (AML) är en ramlag som ställer grundläggande krav på hur arbetsmiljön ska utformas och vem som är ansvarig för arbetsmiljön.
Syftet med arbetsmiljölagen är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet och att skapa en god arbetsmiljö. Det är arbetsgivaren som är ytterst ansvarig för arbetsmiljön och som ska leda arbetet för en bättre arbetsmiljö.
I arbetsmiljölagen finns det även regler om skyldigheter för arbetsgivare om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare, till exempel regler om skyddsombudens verksamhet.
För mer detaljerade bestämmelser och som hjälp vid tolkning av lagen finns i arbetsmiljöförordningen (AMF). Där finns förtydliganden om till exempel hur skyddsombud och skyddskommittéer ska arbeta och sättas samman. I arbetsmiljöförordningen ges också Arbetsmiljöverket i uppgift att utfärda föreskrifter.
Dessa föreskrifter bildar tillsammans Arbetsmiljöverkets författningssamling (AFS). Föreskrifterna – även kallade AFS:erna – beskriver mer i detalj vilka krav som ställs och hur arbetsgivaren ska arbeta för att nå en god arbetsmiljö.
Föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) (AFS 2001:1) har en särställning då den utgör grunden och metoden för allt arbetsmiljöarbete. SAM tydliggör att arbetsgivaren systematiskt ska undersöka, riskbedöma, åtgärda och kontrollera arbetsmiljön.
Föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) (AFS 2015:4) syftar till att främja en god arbetsmiljö och förebygga risk för ohälsa på grund av organisatoriska och sociala förhållanden i arbetsmiljön. Föreskrifterna om OSA ska ingå och komplettera föreskrifterna om SAM.
Om arbetsmiljölagen - Arbetsmiljöverket