Årets löneenkät är här

Logga in och svara

Coronaviruset för studenter

Coronaviruset påverkar hela samhället och självklart också dig som studerar. Här har vi samlat svar på några av de frågor som gäller just din utbildning och den pågående krisen.

)

Distansundervisning

Regeringen har med anledning av coronaviruset rekommenderat att all undervisning i Sverige ska bedrivas på distans. Här kan du läsa mer om det beslutet. Akavia råder även dig att läsa mer på ditt universitet/högskola för specifika riktlinjer.

Läs mer om regeringens beslut

FAQ
Corona: För dig som är student

Jag har deltidsjobb som jag är rädd att förlora på grund av covid-19. Kan Akavia stötta mig om jag skulle förlora jobbet?

Som studentmedlem har du rätt till rådgivning via radgivning@akavia.se samt 010-303 75 00. Kontakta oss så hjälper vi dig på bästa sätt.

Jag har blivit av med mitt deltidsjobb under min studietid och kommer att ha svårt att betala av mitt studielån. Hur ska jag göra?

Om din ekonomi har påverkats av covid-19 och du har svårt att betala tillbaka till ditt studielån finns det några saker som du kan göra. Läs mer här.

Jag är deltidsanställd på 20 timmar i månaden och min arbetsgivare skär ner på mina timmar på grund av covid-19. Har jag fortfarande rätt till min lön på 20 timmar i månaden?

Det beror på avtalet och vilken anställningsform du har. Om du har en tillsvidareanställning med fast arbetstid varje månad så ska den gälla till dess att arbetsgivaren säger upp din anställning. Du har därmed rätt till lön för samtliga timmar du är anställd oavsett om arbetsgivaren vill att du ska vara på plats eller om du blir arbetsbefriad. Arbetsgivaren kan dock genom kortidspermitteringsavtal komma överens om nedgång i tid och lön utifrån detta regelverk. Läs mer här.

Kontakta även vår rådgivning på radgivning@akavia.se samt 010-303 75 00 om du vill ha hjälp med just din situation.

Jag vill arbeta så mycket jag bara kan under rådande omständigheter utan att bli återbetalningsskyldig. Kan jag göra det?

Regeringen har beslutat att tillfälligt slopa fribeloppet för hela 2021. Läs mer här.

Vad gäller för mig som är deltidsanställd om jag har blivit smittad av covid- 19? Har jag samma rätt till sjuklön som en heltidsanställd?

Du har rätt till sjuklön från din arbetsgivare utifrån din anställning på deltid. Regeringen har dessutom tillfälligt slopat karensdagen. Du måste själv sjukanmäla dig och ansöka om ersättning för karensdagen hos Försäkringskassan. Dag 2-14 är det sedan din arbetsgivare som ger dig sjuklön som vanligt, de kan i sin tur söka ersättning från staten för din sjuklön. Läs mer här.

Var vänder jag mig om jag blir sjuk som student?

Blir du sjuk och inte kan studera ska du göra en sjukanmälan till Försäkringskassan och till skolan. Det är viktigt att du gör anmälan redan första sjukdagen. Läs mer vad som gäller hos CSN och hos Försäkringskassan.

Kan jag som studentmedlem gå med i a-kassan?

Ja, du kan bli medlem i en a-kassa under din studietid. Läs mer här och/eller här.

Gäller inkomstförsäkringen även för studentmedlemmar?

Nej, det gäller endast för våra yrkesverksamma medlemmar då det ingår i medlemsavgiften. Läs mer här.

Är det fortsatt distansundervisning som gäller på landets universitet och högskolor?

Det är upp till varje enskild högskola och universitetet att bestämma över detta och därför hänvisar vi dig till den högskola eller universitet du valt att studera vid för vidare information.

Har du frågor om ditt medlemskap?

9:00–17:00

Medlemsservice

010-303 75 00

Kostnadsfritt studentmedlemskap

Akavia är fackförbundet för dig som studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, IT-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.