Gå till Innehållet

I slutändan tjänar alla på fackligt engagemang

Systematiskt arbetsmiljöarbete, medarbetarnas delaktighet och arbetsgivarens transparens är hjärtefrågor för Anna i sitt förtroendeuppdrag. – Mitt rättvisepatos är en stor drivkraft. Det är jätteviktigt att man faktiskt använder den lagstiftning som finns på arbetsmarknaden som reglerar rättigheter och skyldigheter mellan arbetsgivare och anställda, säger Anna.

Vad gör du som vice ordförande i Akademikerföreningen?

Som en del av styrelsen arbetar jag med aktuella frågor på central nivå. På personalområdet sitter till exempel de lokala ombuden med personalförändringar på lokal nivå, medan vi i styrelsen tittar på frågor som rör hela Hyresgästföreningen, som rekryteringspolicyer.
Att lyssna in medlemmar är också en del av mitt arbete. Jag vill att folk ska kunna komma till mig om de har frågor som rör arbetsmiljö eller arbetsrätt. Jag och mina kollegor arbetar även aktivt med att värva medlemmar till föreningen.

Vad fick dig att engagera dig som förtroendevald?

Jag tycker att det är väldigt viktigt att man faktiskt följer den lagstiftning som finns på arbetsmarknaden som reglerar rättigheter och skyldigheter mellan arbetsgivare och anställda, till exempel medbestämmandelagen och arbetsmiljölagen. Det systematiska arbetsmiljöarbetet, medarbetarnas delaktighet och arbetsgivarens transparens är hjärtefrågor för mig.

Hur är det att stötta många olika individer i rollen som förtroendevald?

Jag jämför det med chefsrollen – man måste gilla människor och kunna lyssna förutsättningslöst. För mig är det inget problem. Min utgångspunkt är att jag vill hjälpa människor när jag har möjlighet. Men det gäller att lära sig släppa arbetet vid dagens slut.

Vad driver dig just nu?

Mitt rättvisepatos är alltid min stora drivkraft. Just nu arbetar vi för transparens och att få ut information till medlemmar. Vi har sett att många tycker att det är svårt att hitta sitt lokala skyddsombud eller kontaktpersoner för de olika förbunden. På vissa håll får man inte heller konsekvens- eller riskanalyser inför vagt samverkansliknande möten eller MBL-förhandlingar. Och man kan inte heller få protokoll från dessa möten. Sådana grundläggande saker är väldigt viktiga för att medlemmarna ska känna sig trygga.

Kan du berätta om en situation där du kände att du gjorde skillnad?

I ett tidigare förtroendeuppdrag hjälpte jag en medlem ur en tuff situation. Han fick till slut både ett bra avtal från arbetsgivaren och ett nytt jobb. Efteråt sa han ”Tack! Jag höll på att drunkna utan att jag förstod det själv. Men du hjälpte mig över vattenytan.” Det är den bästa uppmuntran man kan få. Då vet jag att det är värt det.

Hur ser kontakten ut med de andra fackliga föreningarna?

Jag tycker att vi ska sträva efter att driva frågor tillsammans, inte se varandra som konkurrenter. Jag försöker alltid sprida kunskap och tips till andra föreningar. Jag deltog till exempel i ett Akavia-seminiarum där jag fick bra information om arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön vid hemarbete. Då spred jag det vidare. Jag har alltid upplevt att jag får bra stöd från de andra fackföreningarna som finns representerade på Hyresgästföreningen.

Vad har verksamheter att vinna på att medarbetarna engagerar sig fackligt?

Alla arbetsplatser tjänar på att medarbetarna känner att de har en chans att påverka. En medarbetare som känner sig delaktig kommer både prestera bättre och känna ett större engagemang för arbetsplatsen. I slutändan tjänar alla på fackligt engagemang.

Behöver man kunna något särskilt för att bli förtroendevald?

Det viktigaste är att du har en vilja att verka för rättvisa. Men jag rekommenderar också att du sätter dig in i viktiga lagar och förordningar. Gå de kurser som fackförbunden anordnar för förtroendevalda! Som förtroendevald har du rätt att gå kurserna på arbetstid. Det är bra att kunna bottna i den kunskapen.

Fakta

Namn: Anna
Roll: Vice ordförande Akademikerföreningen på Hyresgästföreningen
Yrke: Utvecklingsledare
Fackförbund: Akavia

Engagera dig som förtroendevald

Vill du och dina kollegor veta vad som är på gång hos er arbetsgivare, få en möjlighet att framföra vad ni tycker och påverka er arbetsplats? Bli förtroendevald!

Jag lär mig nått nytt nästan varje dag

Vad väcker lusten till att engagera sig fackligt? För Cecilia på Försäkringskassan var det möjligheten att få hjälpa medlemmarna i rätt riktning och bidra i dialogen mellan arbetsgivare och medarbetare. – Mitt arbete känns meningsfullt när en medarbetare som varit i kris hör av sig och säger ”Tack, du har varit ett fantastiskt stöd för mig!”, säger Cecilia.