Gå till Innehållet

Semester vid uppsägning – när du slutar eller blir uppsagd

Få svar på vad som händer med din semester under uppsägningstiden och vilken ersättning du kan få för dina intjänade semesterdagar.

Semester under din uppsägningstid

Kan jag ta ut semester under uppsägningstid?

Om du har fått din semester beviljad och säger upp dig eller blir uppsagd, har du alltid rätt att ta ut semester under din uppsägningstid. Om semestern inte har blivit beviljad vid uppsägningen får du normalt inte ta ut semester under uppsägningstiden – om inte din arbetsgivare godkänner det. 

Enligt semesterlagen har du rätt till minst fyra sammanhängande veckors semester mellan juni och augusti. Det gör att om din uppsägningstid omfattar den perioden kan du ändå ha rätt att vara ledig. Det är däremot viktigt att du har en dialog med både din nuvarande och framtida arbetsgivare om hur ni löser sommarledigheten. 

Kan min arbetsgivare kräva att jag tar ut semester under uppsägningstid?

Om du säger upp dig innan din semester har blivit beviljad och godkänd har din arbetsgivare inte rätt att begära eller kräva att du tar ut semester under din uppsägningstid. Det gäller både om du säger upp dig själv eller blir uppsagd. 

Om du har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist och semestern redan lagts ut vid uppsägningstillfället kan du begära att din beviljade semester upphävs. Detta skydd mot semesterledighet under din uppsägningstid gäller däremot inte om du har sagt upp dig själv eller om du har en har uppsägningstid som överstiger sex månader. 

Är uppsägningstiden semesterlönegrundande?

Ja, hela din anställningstid räknas som semesterlönegrundande. 

Ersättning för semesterdagar

Vad händer med semesterdagar som inte tas ut?

Du har alltid rätt att få ersättning för dina intjänade semesterdagar. Vad som händer med dina intjänade och/eller sparade semesterdagar vid uppsägning – oavsett om du avslutar en anställning på egen begäran eller blir uppsagd – beror på om du redan fått beviljad semester eller inte. 

Om du har kvar intjänade och/eller sparade semesterdagar som du inte hunnit att ta ut när du avslutar en anställning ska du få ersättning för de dagarna. Det är det som kallas semesterersättning och ska betalas ut på din slutlön, eller som senast en månad efter din sista anställningsdag. 

Krav på semesterlön eller semestersättning kan krävas in via domstol inom två år från utgången av det semesterår då du enligt lag skulle ha erhållit den betalda semestern. 

Semesterersättning vid uppsägning

Hur mycket semesterersättning du får och hur du kan räkna ut din semesterersättning beror på om du har kollektivavtal eller inte. 

Om din arbetsplats inte har kollektivavtal regleras semesterersättningen av semesterlagen. Då bestäms ersättningen enligt grunderna för beräkning av semesterlön

Så mycket är en semesterdag värd

Hur mycket är en semesterdag värd?

Värdet på en semesterdag beror på hur hög semesterlön du har. Din semesterlön består av din månadslön och ett lönetillägg som kallas semestertillägg. 

Hur du räknar ut din semesterlön, och därmed hur mycket en semesterdag är värd för dig, beror på om din arbetsplats har kollektivavtal eller inte. 

Om du jobbar inom privat sektor och din arbetsplats har kollektivavtal beräknas varje semesterdag vanligtvis vara värd 4,6 procent av din månadslön, plus det semestertillägg som anges i kollektivavtalet. Däremot varierar det mellan kollektivavtal på privat, statlig och kommunal sektor. 

Räkna ut hur mycket en semesterdag är värd för dig genom att räkna ut din semesterlön. 

Inte medlem i Akavia?

Bli medlem

11 vanliga frågor om semester

Här finns svar på de vanligaste frågorna om semester. Måste du vara tillgänglig på semestern och vad händer om du blir sjuk eller säger upp dig? Och hur många semesterdagar kan du spara?

Räkna ut din semesterersättning

En komplett guide för semesterersättning: vad det är, hur det fungerar och hur du som är anställd kan räkna ut din semesterersättning – med eller utan kollektivavtal.