Studio Akavia

Välkommen till Akavias rörliga värld. Här kan du ta del av intervjuer, expertsamtal och föreläsningar om arbetslivets nya utmaningar - allt på en tid som passar dig.

Studio Akavia
Föreläser

Visst vill jag vara chef! En studie av unga chefer

Varför vill unga vara chef och hur ser de på sitt ledarskap jämfört med chefer i andra åldersgrupper och branscher? Forskaren Christina Björklund berättar i sin nya studie om vilket stöd de unga cheferna får från sina arbetsgivare och en inblick i deras mentala hälsa.

Visa mer

Viktigt om pension - för dig i statlig sektor

Webbinariet vänder sig till dig som arbetar inom staten. Vi kommer att prata om din tjänstepension PA 16, och det viktigaste du bör känna till om den allmänna pensionen.

Visa mer

Strategisk improvisation för ledare

Hur kan du som ledare navigera på ett så meningsfullt sätt som möjligt? Professor Jesper Falkheimer berättar om vikten av att kunna improvisera inom givna ramverk i en tid av osäkerhet. Här får du idéer, strategier och taktiker för att hantera förändring.

Visa mer

Uttag av tjänstepensionen ITP

Vi förklarar hur du kan ta ut din pension oavsett om du vill gå före, vid eller efter 65. Du får veta hur du kan anpassa din arbetstid, maximera din pension och göra smarta val utifrån dina behov. Det kommer också finnas möjlighet att ställa frågor.

Visa mer

Pension - för dig i kommun och region

Webbinariet vänder sig till dig som arbetar inom kommun eller region. Vi kommer att prata om din tjänstepension AKAP-KL och KAP-KL, vad du bör känna till om den allmänna pensionen samt det kollektivavtalade försäkringsskyddet.

Visa mer

Framtiden tillhör nätverket

Gig-ekonomin blir vanligare och antalet frilansare, konsulter eller "giggare" blir fler. Vad händer med arbetsmarknaden när frihet och flexibilitet vinner över fasta anställningar och stabilitet? Professor Robin Teigland belyser förändringen av våra affärsmodeller, industrier och andra aspekter på samhället.

Visa mer

Försäkring via jobbet - du som har ITP 1 eller ITP 2

Hur ser försäkringspusslet ut och vilket skydd finns redan i lag och kollektivavtal? På webbinariet får du veta hur du bättre kan skydda dig och din familj inför livets förändringar. Vad som händer om du till exempel blir sjuk, skadar dig, blir förälder, hamnar mellan jobb eller avlider.

Visa mer

Påverka din pension - för dig med ITP 2

Se över ditt ITP pensionssparande. Under denna föreläsning berättar vi om hur du kan påverka din pension medan du tjänar in den, vilka val du kan göra och vad som händer om du inte gör några val.

Visa mer

Påverka din pension - för dig med ITP 1

Se över ditt ITP pensionssparande. Under denna föreläsning berättar vi om hur du kan påverka din pension medan du tjänar in den, vilka val du kan göra och vad som händer om du inte gör några val.

Visa mer

Studio Akavia
Möter

Distansarbete – frihet eller börda?

Hur påverkas vi av att arbeta på distans? Och hur ser utvecklingen ut framåt på arbetsmarknaden? Katarina Berg, HR-chef på Spotify, Maria Deckeman, organisationsutvecklare på Karolinska Institutet, och Jonas Grafström, doktor i nationalekonomi på Ratio diskuterar hur arbetslivet förändrats och vilka erfarenheter som de tar med sig framåt.

Visa mer

De osynliga gränserna – om synen på ålder på arbetsmarknaden

I takt med att åren går minskar mångas popularitet på arbetsmarknaden. Det trots att medarbetare över 45 år och uppåt borde värderas högt med tanke på kunskap och erfarenhet. Hur kan vi förändra synen på ålder så att äldre arbetstagare värdesätts högre?

Visa mer

Personlighetstester - vetenskap eller populärkultur?

Under en rekryteringsprocess kan arbetssökande bli ombedda att göra ett personlighetstest. Det finns skilda uppfattningar om hur dessa tester bör användas – men inom den akademiska världen är man överens: de så kallade typtesterna har inte något vetenskapligt stöd.

Visa mer

Är jämställdhet vägen till lönsamhet?

Männen fortsätter att dominera på tunga poster. Men hur kan vi få arbetsplatser att bli mer jämställda? Akavia samlade experter för att diskutera frågan. I Studio Akavia lyftes betydelsen av förebilder, kulturarbete och varför jämställdhet måste vara en ledningsfråga.

Visa mer

Pandemins påverkan på våra löner

Pandemin satte sina tydliga spår på fjolårets avtalsrörelse. Uteblivna lönerevisioner och inbromsade akademikerlöner blev några av effekterna. Men hur påverkas lönerna framåt, vad händer med ingångslönerna och löneskillnaderna mellan könen? Akavia samlade experter i Studio Akavia för att få ett svar.

Visa mer

Digitaliseringens effekter på juristbranschen

Genom att använda teknik för att förnya, förenkla och förbättra arbetssätt och tjänster har digitaliseringen medfört både utmaningar och möjligheter för en mängd olika branscher. Juristprofessionen är inget undantag och branschen står inför en betydande omvandling.

Visa mer

Ett år med Akavia

Hur har det gått att skapa ett nytt förbund under en pandemi? Lyssna när ordförande Lee Wermelin intervjuar personer som arbetat med att bygga Akavia.

Visa mer

Hur mår Akavias medlemmar?

Vi har frågat medlemmarna om hur coronapandemin har påverkat deras arbetsliv. Lyssna på vad Akavias förbundsordförande samt samhällspolitiska chef har att säga om resultatet av undersökningen.

Visa mer

Inkomstförsäkring i coronatider

Just nu är det många som funderar över sina jobb och sin ekonomi. Här berättar Akavias VD Magnus Hedberg och Anna Glennert från Akademikernas a-kassa om vad du bör tänka på för att trygga din ekonomi.

Visa mer

Frågor om covid - Offentlig sektor

Akavias förhandlare Joakim Rydvall pratar om att det extrema läget som råder kräver en annan flexibilitet än normalt. Han förklarar också vad krislägesavtal innebär.

Visa mer

Arbetsrätt kring coronaviruset

Här får du bra råd kring vad du bör tänka på om du blir erbjuden korttidsarbete, blir uppsagd och när du bör kontakta facket. Passa även på att kika på klippet gällande semestern. Vad händer om du inte kan ta ut semester de månader du planerat?

Visa mer

Student i coronatider

Hela studentlivet är upp och ner. Coronaviruset har medfört att undervisningen sker digitalt, många campus gapar tomma. Men dagens utmaningar öppnar också nya dörrar. Här finns tipsen på var det kan finnas jobb och snack om de bästa digitala verktygen.

Visa mer

Är det tid för reflektion?

Ari Riabacke, Fil. Dr. menar att det är hög tid att stanna upp och ställa sig frågor som "Vem är jag?" och "Vad vill jag med mitt liv?".

Visa mer

Söka jobb i coronatider

Många rekryteringsprocesser har avstannat medan andra sker digitalt. Vad finns det för utmaningar och möjligheter med digital rekrytering och vad kan du göra själv?

Visa mer

Studio Akavia
student

Ditt digitala jag

Under denna timmen kommer grundaren från Go Monday, Erik Fors-Andrée, att dela med sig av sina råd och kunskaper om hur du kan visa upp ditt bästa digitala jag.

Visa mer

Förbundet för dig som student

För dig som student finns möjlighet till kostnadsfritt medlemskap i Akavia. Hör när studentmarknadsföraren Agnes Hällebrand berättar om fördelarna och hur du får verktyg och nätverk som gör dig rustad inför arbetslivet.

Visa mer

SM i Ekonomi 2021

SM i Ekonomi är en årligt återkommande lagtävling i ekonomi samt en konferens om framtid och karriär, instiftad av Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation (S.E.R.O.). Varje högskola och universitet som undervisar i ekonomi har rätt att delta med ett lag bestående av tre studenter för att göra upp om titeln “Svenska mästare i ekonomi”.

Visa mer

Studio Akavia
Näringslivsbesök

Digitalt näringslivsbesök hos Rädda Barnen

Vill du jobba med att göra skillnad? Rädda barnen arbetar för att varje dag för att göra världen lite bättre för barn genom direkta insatser, påverkansarbete och strategiskt arbete. Lär dig mer om dem som organisation, arbetsplats och om vad som är viktigast för dem.

Visa mer

Digitalt näringslivsbesök hos Knowit

Knowit är Nordens ledande digitaliseringskonsulter. Lär dig mer om hur de arbetar, vad de söker och hur du kan bli del av deras trainee-program. Knowit skapar unika kundvärden genom att erbjuda digitala och gränsöverskridande lösningar. De har funnits sedan 1990 och har idag cirka 2 600 medarbetare representerade i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland.

Visa mer

Digitalt näringslivsbesök hos PwC

Är du intresserad av revision, skatte- eller affärsrådgivning? PwC är ett av de största företagen inom branschen, med 2 900 medarbetare och 33 kontor runt om i landet. Hos PwC hittar du ekonomer, jurister, personalvetare och kommunikatörer. Under besöket får du träffa tre representanter och lära dig mer om deras bakgrund, hur de kom dit de är idag samt vad det bästa med deras jobb är.

Visa mer

Digitalt näringslivsbesök hos SVT

Undrar du hur det är att arbeta med tv? Vi har följt med SVT bakom kulisserna för att lära känna deras HR- och kommunikationsavdelning. Under besöket får du reda på hur det är att jobba på SVT samt vad de söker i en framtida medarbetare. Dessutom svarar de på alla frågor som ni studenter har skickat in. Se besöket här.

Visa mer

Digitalt näringslivsbesök hos Microsoft

Microsoft är ett av världens största företag, med över 140 000 anställda. Lär dig hur de arbetar, vilka yrkesgrupper som finns på företaget och vad som krävs för att lyckas i branschen. Microsoft svarar även på era studenters frågor och berättar om hur just du kan bli personen de söker. Se besöket här.

Visa mer

Digitalt näringslivsbesök hos Chimney

Chimney ligger bland annat bakom filmer som Tinker Tailor Soldier Spy och Lil Nas video för Panini. Här berättar de om hur de arbetar, vad de tror krävs för att jobba i kommunikationsbranschen och vilka yrkesgrupper som finns på företaget.

Visa mer