Studio Akavia

Välkommen till Akavias rörliga värld. Här kan du ta del av intervjuer, expertsamtal och föreläsningar om arbetslivets nya utmaningar - allt på en tid som passar dig.

Studio Akavia
Föreläser

Trenderna som förändrar spelplanen

Häng med när trendspanaren och framtidsanalytikern Peter Siljerud presenterar aktuella trender och en vision om vart världen är på väg samt hur du kan förhålla dig till den snabba förändringen. Spaningen fokuserar på trender inom ekonomi, handel, arbetsliv, hållbarhet och värderingar.

Visa mer

Att inkludera är ett verb – tre studier och verktygen som fungerar i praktiken

Viktoria Saxby ger dig konkreta tips och verktyg för hur du lyckas med inkluderingsarbetet på din arbetsplats. Fokus är bland annat att öka innovation, konkurrenskraft och lönsamhet. Frågan är - hur du når ända fram och hur fungerar det i praktiken.

Visa mer

Alternativ ITP - s k tiotaggarlösning

På det här webbinariet förklarar vi skillnaderna mellan ITP 2 och tiotaggarlösning. Vilka för- och nackdelar det finns. Vad ska du tänka på och vilka olikheter finns i de tiotaggarlösningar som förekommer.

Visa mer

Det nya kollektivavtalet för advokat- och juristbyråer

Under 2021 tecknade Almega Tjänsteföretagen och Akavia ett helt nytt kollektivavtal för juristbranschen. Under webbinariet presenteras det nya kollektivavtalet för juristbranschen som tecknades mellan Almega Tjänsteföretagen och Akavia. Du får lära dig mer om hur ett kollektivavtal kan fungera i vardagen på en advokatbyrå samt vad framtidens jurister har för förväntningar på arbetsgivare.

Visa mer

Uttag av tjänstepension - för dig med ITP

Vi förklarar hur du kan ta ut din pension oavsett om du vill gå före, vid eller efter 65. Du får veta hur du kan anpassa din arbetstid, maximera din pension och göra smarta val utifrån dina behov.

Visa mer

Pension för dig i kommun och region

Vet du vad du behöver du göra för att påverka din pension? Webbinariet vänder sig till dig som arbetar inom kommun eller region. Vi pratar om din tjänstepension AKAP-KL och KAP-KL samt det viktigaste du bör känna till om den allmänna pensionen och vad som är aktuellt inom området samt det kollektivavtalade försäkringsskyddet.

Visa mer

Studio Akavia
Möter

Hur kan de rättsstatliga principerna värnas i en föränderlig tid?

Det kommer många nya lagförslag rörande hårdare straff för att stävja kriminaliteten och brottsligheten. Men vad blir konsekvenserna av att lappa och laga med nya lagar? Behövs det i stället en översyn av hela brottsbalken? Detta diskuteras i Studio Akavia Möter med bland andra Fredrik Lundh Sammeli, ordförande i Justitieutskottet (S), Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M) och Johan Hedin, rättspolitisk talesperson (C).

Visa mer

De mest aktuella valfrågorna

Experterna om de viktigaste valfrågorna: Plånboksfrågor, pensioner och kompetensbrist. Den stigande inflationen och den ekonomiska situationen på grund av Ukrainakriget kommer att leda till att plånboksfrågor dominerar höstens val. Det var en av många åsikter som ventilerades under en paneldebatt arrangerad av Studio Akavia.

Visa mer

Desinformation hotar demokratin

Fake news, alternativa fakta och sociala medier har påverkat hur vi förhåller oss till fakta. Åsa Wikforss, filosof, författare och ledamot i Svenska Akademin och mediestrategen Brit Stakston, besökte studion för att diskutera effekterna av detta.

Visa mer

Hemarbetets påverkan på jämställdheten

En undersökning från Akavia visar på att fler kvinnor än män vill arbeta hemifrån efter pandemin. Eva Nordmark (S), arbetsmarknads- och jämställdhetsminister, och Lotta Stern, vd på Ratio, diskuterar pandemins påverkan på jämställheten i Studio Akavia Möter.

Visa mer

Nytt stöd för omställning i yrkeslivet

Det nya omställningsstudiestödet ger yrkesverksamma möjlighet att studera under ett års tid. Akavia är positiv till stödet, då arbetslivet ställer nya krav på kompetensutveckling och livslångt lärande. Men det finns även utmaningar med reformen. Akavia diskuterar detta med utbildningsministern Anna Ekström (S).

Visa mer

Det våras för byråkraten

Under våren genomförde Akavia fyra samtal om och med byråkrater. Vi vill undersöka vilka utmaningar, förändringar och utvecklingsområden tjänstepersoner ställs inför och om möjligt föreslå åtgärder och lösningar. De två första samtalen tar upp tjänstemännens förutsättningar och framtid inom den kommunala sektorn och under de två efterföljande diskuterar vi tjänstemannarollen i statlig sektor.

Visa mer

Flexibla arbetslivet: lycka eller stress?

Var mår vi som bäst? Vid arbetsplatsen, i hemmet eller på kontoret? Och hur kan vi hitta motivation och välmående i det nya flexibla arbetslivet? I Studio Akavia Möter samtalar Micael Dahlen, ekonomiprofessor och författare, med Aram Seddigh, ekonom, psykolog och tidigare forskare vid stressforskningsinstitutet.

Visa mer

Är vi redo för framtidens arbetsliv?

Är vi redo för framtidens arbetsliv? Och på vilket sätt behöver regelverken uppdateras för att möjliggöra ett flexibelt arbetsliv? Studio Akavia samtalar med Per Schlingmann, Magnus Höij och Lee Wermelin om detta.

Visa mer

Ålderism – se erfarenhet före siffror

Hur kan vi få arbetsgivare att anställa efter kompetens och inte efter ålder? Den frågan diskuterades med socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi, riksdagsledamoten Barbro Westerholm och Akavias samhällspolitiska chef Patrik Nilsson.

Visa mer

Hur kan vi minska risken för hot, våld och trakasserier mot medarbetare i medborgarnas tjänst?

Hot, våld och trakasserier är vanligt förekommande bland myndighetsanställda. Vad för insatser krävs för att skapa trygga arbetsmiljöer? Försäkringskassans generaldirektör, Arbetsgivarverkets chefsjurist och Akavias rättspolitiska sakkunniga diskuterar frågan utifrån Akavias medlemsundersökning.

Visa mer

Demokratin fyller 100 år, vad gör Akavia för demokratin?

Tar vi i dag demokratin för givet? Vilka hot finns det mot demokratin? Dessa ämnen diskuteras när Akavia gästas av Peter Örn, ordförande i kommittén Demokratin 100 år.

Visa mer

Hur agerar vi mot missförhållanden på arbetsplatsen?

Vilken rätt har man som arbetstagare att larma om oegentligheter och allvarliga missförhållanden på sin arbetsplats? Och är den som larmar skyddad från repressalier?

Visa mer

Distansarbete – frihet eller börda?

Hur påverkas vi av att arbeta på distans? Och hur ser utvecklingen ut framåt på arbetsmarknaden? Katarina Berg, HR-chef på Spotify, Maria Deckeman, organisationsutvecklare på Karolinska Institutet, och Jonas Grafström, doktor i nationalekonomi på Ratio diskuterar hur arbetslivet förändrats och vilka erfarenheter som de tar med sig framåt.

Visa mer

De osynliga gränserna – om synen på ålder på arbetsmarknaden

I takt med att åren går minskar mångas popularitet på arbetsmarknaden. Det trots att medarbetare över 45 år och uppåt borde värderas högt med tanke på kunskap och erfarenhet. Hur kan vi förändra synen på ålder så att äldre arbetstagare värdesätts högre?

Visa mer

Personlighetstester - vetenskap eller populärkultur?

Under en rekryteringsprocess kan arbetssökande bli ombedda att göra ett personlighetstest. Det finns skilda uppfattningar om hur dessa tester bör användas – men inom den akademiska världen är man överens: de så kallade typtesterna har inte något vetenskapligt stöd.

Visa mer

Är jämställdhet vägen till lönsamhet?

Männen fortsätter att dominera på tunga poster. Men hur kan vi få arbetsplatser att bli mer jämställda? Akavia samlade experter för att diskutera frågan. I Studio Akavia lyftes betydelsen av förebilder, kulturarbete och varför jämställdhet måste vara en ledningsfråga.

Visa mer

Pandemins påverkan på våra löner

Pandemin satte sina tydliga spår på fjolårets avtalsrörelse. Uteblivna lönerevisioner och inbromsade akademikerlöner blev några av effekterna. Men hur påverkas lönerna framåt, vad händer med ingångslönerna och löneskillnaderna mellan könen? Akavia samlade experter i Studio Akavia för att få ett svar.

Visa mer

Digitaliseringens effekter på juristbranschen

Genom att använda teknik för att förnya, förenkla och förbättra arbetssätt och tjänster har digitaliseringen medfört både utmaningar och möjligheter för en mängd olika branscher. Juristprofessionen är inget undantag och branschen står inför en betydande omvandling.

Visa mer

Ett år med Akavia

Hur har det gått att skapa ett nytt förbund under en pandemi? Lyssna när ordförande Lee Wermelin intervjuar personer som arbetat med att bygga Akavia.

Visa mer

Förtroendevalda om uppdraget

Sex förtroendevalda berättar varför de valt att engagera sig och vad det bästa med uppdraget är. Du får också en kort beskrivning av vad rollen innebär och vem som kan bli förtroendevald.

Visa mer

Studio Akavia
student

Ditt digitala jag

Under denna timmen kommer grundaren från Go Monday, Erik Fors-Andrée, att dela med sig av sina råd och kunskaper om hur du kan visa upp ditt bästa digitala jag.

Visa mer

Förbundet för dig som student

För dig som student finns möjlighet till kostnadsfritt medlemskap i Akavia. Hör när studentmarknadsföraren Agnes Hällebrand berättar om fördelarna och hur du får verktyg och nätverk som gör dig rustad inför arbetslivet.

Visa mer

SM i Ekonomi 2021

SM i Ekonomi är en årligt återkommande lagtävling i ekonomi samt en konferens om framtid och karriär, instiftad av Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation (S.E.R.O.). Varje högskola och universitet som undervisar i ekonomi har rätt att delta med ett lag bestående av tre studenter för att göra upp om titeln “Svenska mästare i ekonomi”.

Visa mer

Studio Akavia
Näringslivsbesök

Digitalt näringslivsbesök hos Rädda Barnen

Vill du jobba med att göra skillnad? Rädda barnen arbetar för att varje dag för att göra världen lite bättre för barn genom direkta insatser, påverkansarbete och strategiskt arbete. Lär dig mer om dem som organisation, arbetsplats och om vad som är viktigast för dem.

Visa mer

Digitalt näringslivsbesök hos Knowit

Knowit är Nordens ledande digitaliseringskonsulter. Lär dig mer om hur de arbetar, vad de söker och hur du kan bli del av deras trainee-program. Knowit skapar unika kundvärden genom att erbjuda digitala och gränsöverskridande lösningar. De har funnits sedan 1990 och har idag cirka 2 600 medarbetare representerade i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland.

Visa mer

Digitalt näringslivsbesök hos PwC

Är du intresserad av revision, skatte- eller affärsrådgivning? PwC är ett av de största företagen inom branschen, med 2 900 medarbetare och 33 kontor runt om i landet. Hos PwC hittar du ekonomer, jurister, personalvetare och kommunikatörer. Under besöket får du träffa tre representanter och lära dig mer om deras bakgrund, hur de kom dit de är idag samt vad det bästa med deras jobb är.

Visa mer

Digitalt näringslivsbesök hos SVT

Undrar du hur det är att arbeta med tv? Vi har följt med SVT bakom kulisserna för att lära känna deras HR- och kommunikationsavdelning. Under besöket får du reda på hur det är att jobba på SVT samt vad de söker i en framtida medarbetare. Dessutom svarar de på alla frågor som ni studenter har skickat in. Se besöket här.

Visa mer

Digitalt näringslivsbesök hos Microsoft

Microsoft är ett av världens största företag, med över 140 000 anställda. Lär dig hur de arbetar, vilka yrkesgrupper som finns på företaget och vad som krävs för att lyckas i branschen. Microsoft svarar även på era studenters frågor och berättar om hur just du kan bli personen de söker. Se besöket här.

Visa mer

Digitalt näringslivsbesök hos Chimney

Chimney ligger bland annat bakom filmer som Tinker Tailor Soldier Spy och Lil Nas video för Panini. Här berättar de om hur de arbetar, vad de tror krävs för att jobba i kommunikationsbranschen och vilka yrkesgrupper som finns på företaget.

Visa mer