Frågan är vilka konsekvenser vårt nuvarande distansarbete får på längre sikt?
En majoritet av Akavias medlemmar har stora möjligheter att sköta sitt arbete på distans. Sju av tio kan redan i dag utföra sina arbetsuppgifter på distans helt eller hållet eller i mycket hög utsträckning.
Frågan är vilka konsekvenser vårt nuvarande distansarbete får på längre sikt? När närvaro på arbetsplatsen inte längre är norm öppnar sig större möjligheter att bo och leva på längre avstånd från kontoret. Men vill akademiker byta storstadspulsen mot ett uppkopplat liv på landsbygden?
I Akavias medlemspanel ställdes frågan om medlemmarna, som en konsekvens av pandemin, har övervägt att bosätta sig utanför storstadsregionerna och arbeta på distans. 36 procent svarar att de inte är intresserade. Ungefär lika stor andel (34 procent) vill gärna ha ett andra permanent hem för att ibland kunna arbeta på distans. Mer än var tionde medlem (12 procent) vill och kan lämna sitt nuvarande boende i en storstadsregion för att bosätta sig på annan ort och fortsätta arbeta på distans.
Undersökningen tyder alltså inte på någon grön våg av akademiker. Men att var femte medlem skulle vilja pröva på ett liv utanför storstadsregionerna är en viktig signal till både arbetsgivare som vill rekrytera attraktiv kompetens och landsortskommuner som vill öka inflyttningen.
Kanske leder distansarbetet på sikt till att den snabba urbaniseringen delvis får konkurrens av en annan trend, fler akademiker på grönbete. Men Akavia ser trösklar som kan motverka en sådan utveckling. Stora regionala skillnader när det gäller tillgång till snabbt bredband är ett exempel. Kommunala arbetsgivares svårigheter att attrahera akademiker ett annat.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes som en digital enkät till Akavias medlemspanel den 10 november 2020. 3 708 medlemmar svarade vilket motsvarar en svarsfrekvens om 32 procent.
KONTAKTA
Caroline Cederquist, Pressansvarig, 070-665 29 55, caroline.cederquist@akavia.se
Ladda ner rapport