Gå till Innehållet

Fri bar kan ge konsekvenser

Du som chef är naturligtvis inte ensam ansvarig för vad som sker men det är du som måste hantera alla situationer så att medarbetarna känner sig trygga och bekväma.

Ditt ansvar som chef inför julfesten

Nu är de dags för julfestsäsongen och på många arbetsplatser planeras det för trevliga fester och mingel. Ibland bjuds det friskt på alkohol, vilket kan ge konsekvenser. Som chef gör du allt för att festen ska bli lyckad men hur hanterar du eventuella incidenter som sker på grund av högt alkoholintag. Du som chef är naturligtvis inte ensam ansvarig för vad som sker men det är du som måste hantera alla situationer så att medarbetarna känner sig trygga och bekväma.

Hur ser det ut på din arbetsplats? 

Finns det en tydlig policy rörande vad arbetsgivaren bjuder på i form av alkohol? En policy har ett signalvärde på hur arbetsgivaren ser på alkoholintag kopplats till arbetsplatsevent. Fri bar signalerar något helt annat.

Om du som chef uppmärksammar en kollega som verkar ha ett problematiskt förhållande till exempelvis alkohol, det kan vara tecken på skadligt bruk.

Det finns en risk att ett för stort alkoholintag kan leda till att kollegor blir utsatta för närmanden på ett icke välkomnat sätt. Om det skulle hända, är det då tydligt för dig som är chef hur du ska agera? Läs mer om sexuella trakasserier