Så hanterar du de vanligaste intervjufrågorna
Gör som 140 000 andra akademiker – bli medlem i Akavia
för att trygga din karriär och ekonomi.
1. Berätta om dig själv!
Intervjuarens mening med frågan är ofta att bryta isen och höra vad du väljer att berätta om. Se det som en chans att presentera dig själv. Du behöver inte berätta ditt livs historia, utan fokusera på de senaste åren. Om du vill kan du passa på att förklara varför du har gjort några av dina val här i livet.
2. Hur är du som person?
Här får du chansen att beskriva dina styrkor och förklara hur du kan använda dessa i den tjänst som du söker. Berätta hur du har löst problem och fattat beslut i tidigare arbetssituationer. Ge exempel från verkligheten försök att undvika att prata om hypotetiska situationer.
3. Vilka positiva egenskaper har du?
Förbered dig innan och välj två eller tre saker som du kan förklara och ge exempel på. Tänk på att egenskaperna du väljer ska ha koppling till arbetslivet, samtidigt som du inte ska vara rädd för att vara personlig.
4. Vilka negativa egenskaper har du/Vilka egenskaper har du som kan förbättras?
Här handlar det inte om att arbetsgivaren vill sätta dit dig, utan om att hen vill få en bild av hur väl du känner dig själv. Ingen människa är perfekt och när du ger exempel på något du behöver förbättra så visar på bra självkännedom. Du kan också nämna någonting som kan ses som negativt men också lägga till att du är medveten om det och hur du hanterar eller jobbar på att bli bättre. Då framställer du dig själv som medveten och att du löpande jobbar med självförbättring.
5. Vad vet du om oss?
Även om du vet massor om arbetsgivaren räcker det att lyfta fram det viktigaste. Fokusera på att visa att du känner till verksamhetens värderingar och mål, snarare än att rabbla siffor om hur många anställda de har eller var deras huvudkontor ligger.
6. Varför söker du det här jobbet?
Här får du chansen att lyfta fram din utbildning och erfarenhet för att visa varför du tycker att tjänsten är lockande. Du kan till exempel berätta vilka delar av jobbet som intresserar dig eller vad du saknat i tidigare roller som du erbjuds i denna roll.
7. Vad kan du tillföra organisationen?
Utgå från kriterierna i jobbannonsen och berätta vad du tror att du kan bidra med. Om du har några förslag på hur du vill förändra något hos arbetsgivaren kan du nämna det också.
8. Varför ska vi anställa just dig?
Lyft fram just dina styrkor och vad du kan tillföra arbetsgivaren. Vad har du som andra saknar? Du kan även ta upp arbetsgivarens värderingar och berätta hur de stämmer överens med dina egna.
9. Jobbar du helst i grupp eller ensam?
Det kan vara svårt att ge ett rakt svar på frågan eftersom ens personlighet kan vara ganska komplex. Känner du så kan du ge exempel på när du helst jobbar ensam och när du föredrar att jobba i grupp.
10. Vilken roll har du i en grupp?
Här vill arbetsgivaren veta om du är en typisk ledare eller om du är arbetsmyran som tar tag i det som någon ber dig att göra. Fundera innan jobbintervjun vilken eller vilka roller som stämmer bäst in på dig. Under jobbintervjun kan du sen ge exempel på i vilka situationer du tar på dig de olika rollerna.
11. Hur reagerar du på kritik?
Här kan du – förutom att berätta hur du reagerar på kritik – även passa på att säga hur du bemöter den. Du kan också berätta vad du har lärt dig av kritik som du har fått, gärna med hjälp av konkreta exempel.
12. Vad är framgång för dig?
Personlig utveckling, pengar, bra kollegor – alla människor har sin definition av vad framgång är. Under jobbintervjun är det viktigt att du är ärlig om vad framgång betyder för dig och inte försöker anpassa ditt svar efter vad du tror att arbetsgivaren vill höra. Tänk på att jobbintervjun inte bara är till för att arbetsgivaren ska se ifall du passar för tjänsten, utan också för att du ska kunna ta reda på om tjänsten är rätt för dig.
13. Kan du definiera motgång?
Ett tips för att svara på frågan är att du berättar om ett tillfälle då du misslyckats. Berätta sen om hur du reflekterade över situationen, tog tag i problemet och lyckades bättre nästa gång. Det visar att du vågar ta dig an svåra arbetsuppgifter och att du inte ger upp bara för att du misslyckats.
14. Hur hanterar du stress?
Hantering av stress kan handla om hur du förebygger stress eller hur du agerar i stressade situationer. Du kan till exempel berätta om hur du prioriterar när du har mycket att göra eller att du vågar be om hjälp när du har för mycket för att hinna med.