Gå till Innehållet

Efter din anställningsintervju

När din intervju är slut kan det vara bra att reflektera. Fundera till exempel på vad som gick bra, vilka frågor som var svåra att svara på och om du fick fram det du ville ha sagt.

Det går bra att komplettera i efterhand

Om du glömde något viktigt kan du skicka ett mejl till den som intervjuade dig. Skriv att du vill att de ska få en heltäckande bild av dig och att du vill lägga till eller förklara en sak ytterligare i efterhand.

Om du känner att det verkligen är rätt jobb för dig kan du även skicka ett mejl för att berätta om din positiva inställning till tjänsten och tacka för intervjun.

Våga tacka nej

Om du känner att någonting inte stämde eller att det kändes fel måste du vara ärlig mot dig själv. Tala då om för arbetsgivaren att jobbet inte motsvarade dina förväntningar. Det går att tacka nej till ett jobberbjudande även om det utåt sett verkar bra. Kom ihåg att det viktiga är vad du själv vill och hur du vill att ditt arbetsliv ska se ut.

Fick du jobbet?

Blir du erbjuden jobbet är nästa steg ofta löneförhandling och skriva anställningsavtal. Akavia hjälper dig med vad du bör tänka på.

Titta gärna på vår lönestatistik

Låt Akavias experter granska ditt avtal

Fick du inte jobbet?

Försök att inte bli alltför besviken om du inte skulle få jobbet. I slutändan handlar tillsättningen av en tjänst ofta om små marginaler. Att du blivit kallad till intervju är ett tydligt tecken på att du är eftertraktad, och dessutom har du förmodligen fått värdefull erfarenhet under processens gång. Du kan ringa till arbetsgivaren och fråga varför du inte fick jobbet. Var ödmjuk och försök att ta reda på om du saknar någon erfarenhet eller egenskap. Tänk dock på att du kanske inte får ett ärligt svar. En del personer kan tycka att det är jobbigt att säga något negativt till dig och undviker därför att svara ärligt.

Inte medlem i Akavia?

Bli medlem

Tips inför anställningsintervjun

Här har vi samlat allt du behöver veta och göra inför din anställningsintervju.

Att tänka på under intervjun

Här har vi samlat allt du ska tänka på vid själva intervjutillfället.