Gå till Innehållet

Löneförhandla när du byter jobb: 10 råd från experten

När du ska byta jobb är det viktigt att kunna hantera frågan om lön redan under rekryteringsprocessen. Lyckas med löneförhandlingen genom 10 råd från experten.

Löneförhandling – så lyckas du

Du har störst chans att få en högre lön när du ska börja på ett nytt jobb, oavsett om det är en ny roll internt eller en tjänst hos en ny arbetsgivare. Var förberedd inför nästa löneförhandling med våra tio bästa råd om att löneförhandla vid nytt jobb.

  1. Undvik att prata lön för tidigt

    Många arbetsgivare eller rekryterare har en tendens att försöka be om ett löneanspråk redan när de ringer för att boka första intervjun. I första hand ska du då meddela att du förordar att ni kan ta den diskussionen när du erbjuds tjänsten. Om arbetsgivaren står på sig och verkligen kräver ett löneanspråk redan nu ska du be att få återkomma om två, tre dagar när du fått chansen att fundera lite.

    Ge inte ett anspråk direkt i samtalet, om du inte är förberedd på detta. Var sedan tydlig när du återkommer att ditt förslag ges under förbehållet att du ger ett anspråk utifrån vad du just nu vet om rollen. Men att detta kan komma att ändras när du träffat bolaget och fått större kunskap om rollen.
  2. Be arbetsgivaren om samtliga anställningsvillkor

    Att ge ett löneanspråk utan att först ha en fullvärdig bild av villkoren i bolaget är både svårt och fel. Lönen är en del, och om villkoren i övrigt innebär att du exempelvis inte får tjänstepension, sjuklön eller föräldralön så behöver du förhandla om en högre lön för att täcka även dessa delar.

    Be arbetsgivaren mejla över samtliga förmåner, eller vilket kollektivavtal bolaget har, så att du har en helhetsbild innan du ger ett löneanspråk.
  3. Stäm av eventuella rörliga lönedelar, som bonus eller provision

    Det är viktigt att få kunskap om det finns rörliga lönedelar, som bonus eller profisionslön, så att du kan förbereda ett anspråk både utifrån den fasta grundlönen och utifrån vilka rörliga lönedelar som kan tillkomma.
  4. Stäm av löneläget

    Använd Akavias lönestatistik där du har tillgång till löner från 370 000 andra akademiker. Där kan du kan själv jämföra lönen med andra inom samma bransch, sektor eller befattning med mera. Prata även med kollegor och andra i ditt nätverk för att få all fakta du kan kring löneläget för arbetsplatsen och rollen.

    Är du inte medlem i Akavia? Läs mer om medlemskapet
  5. Kontakta lokalt förtroendevalda

    Många gånger kan det finnas förtroendevalda från Akavia eller Saco-förbunden som kontaktpersoner i jobbannonsen. Kontakta gärna denna person då du får möjligheten att prata direkt med en person som arbetar i bolaget, och som kan ge dig en mer detaljerad bild av lön och anställningsvillkor på arbetsplatsen.
  6. Prata med Akavias rådgivare

    Om du vill ha coachning och personlig rådgivning inför löneförhandlingen, vässa dina argument eller få stöd gällande hur du ska tolka lönestatistiken är du alltid välkommen att kontakta Akavias rådgivare på för att prata lön inför din anställning.

    Är du inte medlem i Akavia? Läs mer om medlemskapet
  7. Undvik att prata om nuvarande lön

    Många arbetsgivare brukar fråga vad du tjänar idag. Det arbetsgivaren egentligen frågar efter är vilken lön de minst måste matcha för att du ska ta tjänsten. Undvik att prata om vad du tjänar idag då det kan pressa ner din lön mer än du önskar. Svara i stället på detta med att meddela att du anser att det är rimligt att prata om vilken lön som ska gälla för denna tjänst.

    Enda tillfället att prata om vad du tjänar idag är om du vet att arbetsgivaren kan ha svårt att matcha vad du tjänar, eller i förhandling ger ett lägre bud än vad du tjänar idag. Då kan det vara klokt att vara tydlig med var du ligger lönemässigt idag.
  8. Ditt löneförslag bör innehålla en prutmån

    Traditionell löneförhandling brukar bygga på att parterna utgår från att de ger bud som har ett förhandlingsutrymme. Det vill säga att om du vill landa på en lön runt X kronor bör du därmed begära exempelvis mellan 3 000–5 000 kronor mer än detta för att ha en så kallad prutmån.

    På samma sätt är det inte ovanligt att arbetsgivaren börjar lägre än vad de kan sträcka sig. Med undantag för transparenta arbetsgivare, alternativt om arbetsgivaren verkligen tydliggör att du får ta tjänsten till detta löneläge eller så måste de gå vidare med andra kandidater.
  9. Håll koll på löneläget och lönerevisionen

    Du och arbetsgivaren kan enas om att lönen är reviderad för året, eller även för år framåt i tiden. Så när du pratar lön med arbetsgivaren måste du få tydlighet kring när du kommer ha nästa lönerevision då du annars kanske måste begära lite högre lön för att kompensera för att det dröjer innan du får en lönerevision.
  1. Lägsta nivå

    Du bör själv reflektera över vad som är den lägsta nivå du kan ta tjänsten till för lön. Detta ska du ta med dig till förhandling, som ditt sista kort om ni verkligen inte kan enas och står väldigt långt ifrån varandra.

Innan du tackar ja till jobbet

Så att du vet vad som gäller och får kontroll över din anställning från start kan du enkelt skicka in ditt nya anställningsavtal för granskning. Om du vill prata med en förhandlare eller rådgivare om dina anställningsvillkor kan du även kontakta oss på mejl eller telefon för arbetsrättsligt stöd.

 

Förbered dig på bästa sätt

Förhandla om fler förmåner

Att förhandla till dig andra förmåner kan göra stor skillnad i ditt arbetsliv. Se vilka förmåner du kan ha i åtanke när du förhandlar om ditt anställningsavtal.

Så får du högre lön

Vill du få högre lön? Det finns många delar som du kan påverka för att höja din lön och få en bättre löneutveckling genom karriären.

Inte medlem i Akavia?

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Bli medlem