Gå till Innehållet

Lönerådgivning

Att löneförhandla kan vara både spännande och svårt. Få de bästa förutsättningarna för din löneutveckling och ditt lönesamtal med personliga råd från en expert.

Inför nästa lönesamtal och löneförhandling

Din möjlighet att komma överens med din arbetsgivare om en lön som du känner dig nöjd med ökar om du är påläst, har starka argument och en realistisk bild av ditt löneläge.  

Som medlem har du tillgång till individuell lönerådgivning av våra löneexperter antingen via telefon, mejl eller kontaktformulär. Våra rådgivare har djup kunskap om akademikers löner och utgår från din specifika situation.  

Ställ dina frågor om exempelvis:

 • Lönesamtal 
 • Löneanspråk 
 • Löneökning 
 • Lönerevision 
 • Löneförhandla 

Genom att förbereda dig inför ditt samtal får du ut ännu mer av lönerådgivningen:

Allt om lönesamtalet

Argument för att höja din lön

10 tips för högre lön

Vanliga frågor om lön

Är du inte medlem i Akavia? Läs mer om medlemskapet

Använd lönerådgivningen

Som medlem kan du få lönerådgivning via telefon, mejl eller kontaktformulär. Vi gör vårt bästa för att du ska få svar så snabbt som möjligt. 

Lönerådgivning via Teams 

Vill du få lönerådgivning på en tid som passar dig? Nu kan du boka 30 minuters personligt samtal via Teams. Lönerådgivningen via Teams sker på särskilt bokningsbara tider, se tillgängliga tider i kalendern. Innan du bokar är det bra att du säkerställer att din e-post och telefonnummer stämmer. Logga in och se dina registrerade uppgifter här.

 • 12-29 februari: För dig i offentlig sektor. Bokningen är öppen.
 • 11-22 mars: För dig i privat sektor. Bokningen öppnar den 1 mars
 • 2-12 april: För dig i privat sektor. Bokningens öppningstid TBD

Gör såhär:

  1. Logga in och boka ett samtal. När du gjort din bokning får du en bekräftelse via mejl.
  2. Inom två arbetsdagar får du ett nytt mejl med länk till ditt möte via Teams.
  3. Om du får förhinder avbokar du ditt möte direkt via din kalenderbokning. Om något inte fungerar eller om du har frågor, skicka ett mejl till forhandling@akavia.se

Lönerådgivning via telefon

Vill du snabbt komma i kontakt med en lönerådgivare kan du som medlem ringa direkt till oss. Över telefon har du möjlighet att få fördjupad rådgivning om alla frågor eller funderingar om lön. Våra öppettider och telefonnummer ser du här.

Lönerådgivning via mejl eller kontaktformulär

Har du en enklare fråga om lön kan du mejla vår rådgivning eller använda vårt kontaktformulär så hör vi av oss så snart vi kan. 

Tips! Använd lönestatistiken

Som medlem i Akavia kan du även använda vår lönestatistik för att fördjupa dig eller få en enkel överblick av löneläget för din yrkesgrupp. Jämför din lön med 370 000 andra akademiker utifrån utbildning, befattning, examensår, kön med mera. 

Jämför din lön

Som medlem får du tillgång till Sveriges bästa lönestatistik för akademiker. Ta reda på din marknadslön, förbered dig inför nästa lönesamtal och löneförhandling.

Här finns högsta medianlönen

Är du ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare, kommunikatör eller chef? Här finns mer information om lön för just din profession och bransch.