Gå till Innehållet

Fackförbundet för dig som är ekonom

De här sidorna är för dig som är – eller vill bli – ekonom. Här finns allt du behöver veta om olika yrkesroller, vilken lön du bör ha, utbildningar och hur du kan utvecklas genom hela arbetslivet. Välkommen.

Speciellt för ekonomer

Rätt lön som ekonom

Få en korrekt bild av löneläget för dig som är civilekonom, nationalekonom eller företagsekonom. Jämför din lön med andra i samma bransch, stad eller sektor.

Är jag civilekonom?

Vem kan kalla sig civilekonom och vad är skillnaden mellan en civilekonomexamen och annan examen i ekonomi?

Utbildning och kompetensutveckling

Det finns flera utbildningsvägar för dig som vill bli ekonom. För dig som är ekonom är möjligheterna till kompetensutveckling många.

Vad gör en ekonom?

En ekonom kan ha många roller och arbeta i olika typer av verksamheter. Det här gör en ekonom och civilekonom.

Engagera dig som ekonom

Bli förtroendevald, ansök till professionsföreningen för ekonomer eller hitta ett annat sätt att engagera dig i Akavia.

Ekonomers framtida arbetsmarknad

Arbetsmarknaden och samhället står inför stora förändringar. Vilka kompetenser kommer att vara viktiga för ekonomer?

Utvalda förmåner och verktyg

Inkomstförsäkring

Som medlem ingår Akavias inkomstförsäkring. Den kompletterar a-kassan och försäkrar 80 procent av din inkomst upp till ett tak på 100 000 kronor.

Lönestatistik och lönerådgivning

Få personlig lönerådgivning och tillgång till Sveriges bästa lönestatistik för att ta smarta beslut kring din lön. Våra experter hjälper dig i din löneutveckling.

Civilekonomdiplom och examensring

Som civilekonom kan du beställa ett diplom och en examensring som en symbol för din prestation och kunskap. Ta del av dina exklusiva medlemserbjudanden här.

Karriär: Ta nästa steg

Vad det innebär ”att göra karriär” för dig? Hitta ditt nästa steg och få råd gällande din utveckling i arbetslivet med vår karriärrådgivning för akademiker.

Medlemsrådgivning

Få professionella råd gällande din utveckling i karriären och stöd att hantera svåra situationer på jobbet.

Visa alla förmåner

Som medlem har du vårt fulla stöd genom hela ditt arbetsliv. Läs mer om alla de förmåner och rabatter som ingår i medlemskapet.

Läsvärt för dig som ekonom

 • Redovisning – ett ämne i kris?

  Hög personalomsättning, kompetensbrist, brist på behöriga lärare, och färre som utbildar sig inom redovisning trots växande behov. Det är bara några av de utmaningar som redovisnings- och revisionsbranschen stå inför. Det visar resultaten från Akavias nya rapport "Redovisning – ett ämne i kris?"

 • Ekonomins oxveckor

  Läs Charlotte Tarschys, chefsekonom på Akavia, årskrönika om hur samhällsekonomin påverkar privatekonomin för Akavias medlemmar.

 • Flexibelt arbete avgörande för medarbetares nöjdhet

  23/04/17 En undersökning bland medlemmarna i Akavia visar att flexibelt arbete är avgörande för medarbetares nöjdhet och motivation. Arbetsgivare som inte tar detta på allvar riskerar att förlora kompetenta medarbetare. Tack till alla medlemmar som svarade!

 • AI och IT i topp när Akavias medlemmar väljer kompetensutveckling

  23/04/11 46 procent av Akavias medlemmar vill kompetensutveckla sig genom studier de närmsta tre åren. I topp på medlemmarnas önskelista hamnar data/IT eller AI. – Med omställningsstudiestödet finns det nya möjligheter för yrkesverksamma att bygga på och utveckla sin kompetens, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia.

Fackförbundet för dig som är ekonom

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom.

Som medlem ingår vår inkomstförsäkring. Den kompletterar a-kassan och gör att du kan få upp till 80 procent av din lön, upp till 100 000 kronor i månaden i 120 arbetsdagar, vilket motsvarar ungefär sex månader. Du får även tillgång till Sveriges bästa lönestatistik, rådgivning, gruppförsäkringar och mycket annat.

Till ansökan