Gå till Innehållet

Så fungerar tjänstepension

Tjänstepension kan du få utöver den allmänna pensionen. De flesta har en tjänstepension via jobbet och det är arbetsgivaren som betalar för den.

Vilken sektor tillhör du?

Tjänstepension i privat sektor

Den vanligaste tjänstepensionen inom den privata sektorn kallas ITP, men det finns flera andra tjänstepensionsavtal som du kan omfattas av.

Tjänstepension i kommun och region

Inom kommun och region finns ett nytt pensionsavtal sedan 1 januari 2023. Vi reder ut skillnaderna i vad det innebär för dig.

Tjänstepension i statlig sektor

Inom den statliga sektorn är det vanligaste tjänstepensionsavtalet PA16, men det finns även andra versioner av tjänstepension.

Mer om tjänstepension

Om din tjänstepension

Tjänstepensionen kan se olika ut beroende på var du är anställd. Tjänstepensionen bestäms i ett kollektivavtal mellan arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och fackförbund. Eller direkt med dig som anställd.

Flexpension

Du som har kollektivavtal har med stor sannolikhet tillgång till flexpension. Det beror dock på vilken sektor och vilket kollektivavtalsområde du arbetar inom, läs mer för att lära dig vad det kan vara.

Tjänstepension - fyra tips

Tjänstepensionen är viktig och att engagera sig i sin pension redan nu kan göra stor skillnad senare i livet. Här är några saker att tänka på.

Bli medlem

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Till ansökan