Flexpension - vad är det?
Flexpension
Flexpension, ålderspension flex eller deltidspension som den också kan kallas, innebär en extra avsättning till den kollektivavtalade tjänstepensionen. Inom vissa kollektivavtal kan den ge en möjlighet att gå ner i arbetstid i slutet av arbetslivet.
Flexpension finns i nästan samtliga kollektivavtal men olika kollektivavtal har kommit olika långt när det gäller det extra tillskottet till tjänstepensionen.
Statlig sektor
Du som är statligt anställd har genom pensionsavtalet PA16 möjlighet att ansöka om att gå ner i tid de sista åren före pension. Olika regler gäller för de som är född 1988 eller senare och de som är födda 1987 och tidigare.
Född 1988 eller senare
För dig som är född 1988 eller senare betalar arbetsgivaren in 1,5 procent av din lön till Ålderspension flex (ibland kallad Kåpan Flex). Du kan antingen använda Ålderspension flex för att gå ner i arbetstid de sista åren (efter överenskommelse med din arbetsgivare) eller ta ut den samtidigt som de andra delarna i Pensionsavtal 16 (PA16) när du går i pension.
Du kan tidigast börja ta ut Ålderspension flex från den ålder som du får börja ta ut den allmänna pensionen, från 62 år.
Se ytterligare information hos Kåpan Pensioner.
Född 1987 och tidigare
För dig som är född 1987 och tidigare finns möjlighet till delpension från det att du fyller 61 år. Det är din arbetsgivare som beslutar om du kan få delpension. Ansökan görs hos din arbetsgivare.
Se ytterligare information på SPV (Statens tjänstepensionsverk).
Kommun och region
Du och din arbetsgivare kan komma överens om en så kallad särskild avtalspension (delpension). Särskild avtalspension kan vara både hel eller partiell. Att få särskild avtalspension beviljad är ingen rättighet, men alla har möjlighet att ansöka och förhandla om särskild avtalspension.
Du och din arbetsgivare kan fritt komma överens om vad som ska gälla. Det ni ska komma överens om är
- delpensionens omfattning (hel eller delvis)
- från vilken tidpunkt
- fram till när. Längst till och med den månad då du fyller 67 år (om du omfattas av KAP-KL. Om du omfattas av AKAP-KL längst till och med du fyllt i 32 a § LAS angiven ålder (68 år från 2020).)
- delpensionsnivå, det vill säga hur stor kompensation du får för lönebortfallet som uppstår med anledning av arbetstidsminskningen
- om den avgiftsbestämda ålderspensionen ska slutbetalas eller inte
- om din delpension ska samordnas med andra förvärvsinkomster som du kan tänkas få under samma period.