Gå till Innehållet

Byta fackförbund – så gör du

Det är enkelt att byta till Akavia från ett annat fackförbund. Följ stegen när du byter så tar du tryggt med dig intjänad tid för inkomstförsäkring och a-kassa.

Så byter du fackförbund till Akavia

Har du varit medlem i ett annat fackförbund där du omfattas av en inkomstförsäkring? Då är det viktigt att det inte blir något glapp mellan utträdet från ditt gamla förbund och inträdet i Akavia eftersom det kan påverka din ersättning. 

Tre steg för att byta fackförbund

  1. Ta reda på hur lång uppsägningstid du har från ditt nuvarande fackförbund. Det här är viktigt för att undvika dubbla avgifter eller glapp i medlemstiden. 
  2. Fyll därefter i Akavias medlemsansökan och ange ett startdatum som gör att medlemskapen överlappar. Det vill säga, välj ett inträdesdatum i Akavia som är senast dagen efter ditt utträde från ditt gamla fackförbund.  
  3. När du fått ditt välkomstmejl från Akavia är ditt medlemskap godkänt och bekräftat, från och med ditt valda startdatum.

Byt till Akademikernas a-kassa för att få tillgång till inkomstförsäkringen

Du måste vara medlem i både Akademikernas a-kassa och Akavia för att få ersättning från inkomstförsäkringen.  

Anledningen är att inkomstförsäkringen kompletterar ersättningen du får från a-kassan. A-kassan försäkrar endast din lön upp till 33 000 kronor per månad medan Akavias inkomstförsäkring försäkrar resterande lön upp till 100 000 kronor per månad. 

  • Om du redan är medlem i Akademikernas a-kassa behöver du inte skicka in en ny ansökan till dem när du byter till Akavia. 
  • Är du medlem i en annan a-kassa hjälper Akademikernas a-kassa dig att byta genom att du fyller i deras medlemsansökan. Du får tillgodoräkna din intjänade medlemstid och behöver inte kontakta din nuvarande a-kassa.

Varför bli medlem i Akavia?

Det finns många fördelar med att vara med i ett fackförbund för akademiker. Med vår inkomstförsäkring och arbetsrättsliga rådgivning får du tryggheten att våga och verktygen för att lyckas i ditt arbetsliv. 

Som medlem i Akavia och Akademikernas a-kassa omfattas du av vår inkomstförsäkring. Du betalar alltså inget extra för denna. Om du blir arbetslös kan du få ersättning från a-kassan. Ersättningen kan högst bli 80 procent av 33 000 i månaden före skatt, det vill säga 26 400 kronor. Akavias inkomstförsäkring kompletterar den del av din lön som överstiger taket på 33 000 kronor upp till 80 procent av 100 000 kronor.

Om medlemskapet

Vem kan bli medlem och vad kostar ett medlemskap som yrkesverksam? Akavia är fackförbundet för 140 000 akademiker – bli medlem du också.

Dina medlemsförmåner

Som medlem har du vårt fulla stöd genom hela ditt arbetsliv. Läs mer om alla de förmåner och rabatter som ingår i medlemskapet.

Inte medlem i Akavia?

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Bli medlem

Frågor kring medlemskapet

010 303 75 00

Medlemsservice
Vardagar 9:00–16:00