Byt till Akavia

Det är enkelt att byta från ett annat fackförbund till Akavia. Följ stegen nedan när du byter så att det blir rätt gällande inkomstförsäkring och a-kassa.

Så byter du fackförbund till Akavia

Har du varit medlem i ett annat fackförbund där du omfattas av en inkomstförsäkring är det viktigt att det inte blir ett glapp mellan utträdet från ditt gamla fackförbund och inträdet i Akavia, eftersom det kan påverka rätt till ersättning från din inkomstförsärking. Det samma gäller om du byter från en annan a-kassa till Akademikernas a-kassa.

Kontrollera gärna med ditt tidigare förbund så att ditt inträdesdatum i Akavia inträffar före eller är detsamma som utträdesdatumet.

  1. För att byta till Akavia, ta reda på hur lång uppsägningstid du har från ditt nuvarande fackförbund för att undvika glapp i medlemskap och med risk att betala dubbla avgifter.
  2. Fyll därefter i medlemsansökanför att bli medlem i Akavia och ange ett startdatum som gör att medlemskapen överlappar.
  3. När du fått ditt välkomstmejl från Akavia är ditt medlemskap godkänt och bekräftat, från och med ditt valda startdatum.

Byt till Akademikernas a-kassa för att få tillgång till inkomstförsäkringen

Som medlem i Akavia och Akademikernas a-kassa omfattas du av inkomstförsäkringen. Du betalar alltså inget extra för denna. Om du blir arbetslös kan du få ersättning från a-kassan. Ersättningen kan högst bli 80 procent av 33 000 i månaden före skatt, det vill säga 26 400 kronor. Akavias inkomstförsäkring kompletterar den del av din lön som överstiger taket på 33 000 kronor upp till 80 procent av 100 000 kronor.

Om du redan är medlem i Akademikernas a-kassa behöver du inte skicka in en ny ansökan till dem när du byter fackförbund till Akavia. Är du medlem i en annan a-kassa hjälper Akademikernas a-kassa dig att byta så att du tillgodoräknar den tid du varit med i en annan a-kassa. 

Byt till Akademikernas a-kassa

Mer om Akavias inkomstförsäkring

Varför bli medlem i Akavia?

Det finns många fördelar med att vara med i ett fackförbund för akademiker. Med vår inkomstförsäkring och arbetsrättsliga rådgivning får du tryggheten att våga och verktygen för att lyckas i ditt arbetsliv.

Om medlemskapet

Till alla medlemsförmåner

Bli medlem