Gå till Innehållet

Så skriver du personligt brev

Ett personligt brev är den delen av din jobbansökan där du ska visa vem du är och förklara varför du passar bra för tjänsten du söker. Ditt personliga brev ska spegla ditt cv, men med utrymme att berätta mer om dig själv och dina färdigheter. Du behöver inte berätta ”allt” utan målet är att väcka intresse hos arbetsgivaren för att bli kallad till intervju.

Ditt personliga brev ska spegla ditt cv

Layout och formalia

Ditt personliga brev ska få plats på en A4-sida och texten ska vara lättläst och luftig. Dina kontaktuppgifter ska framgå så det är lätt att kontakta dig. Låt gärna någon du känner korrläsa ditt personliga brev för feedback och för att undvika uppenbara fel.

Skicka in ditt brev som en PDF så vet du att det levereras som du tänkt dig.

Inledning

Börja ditt personliga brev med en tydlig rubrik som förklarar vilken tjänst det är du söker. Om du skriver en spontanansökan kan du i rubriken skriva vilken avdelning du söker dig till och ungefär vilken typ av tjänst du vill ha. Försök att fånga rekryterarens uppmärksamhet på ett sätt som du tror är lockande. Använd din fantasi och våga sälja in dig själv.

Kom till saken

Försök att tidigt i ditt personliga brev komma fram till dina styrkor och vad du kan bidra med. Undvik att berätta om dina intressen och vad du gör på fritiden tidigt i brevet eftersom du då riskerar att tappa arbetsgivarens intresse.

Lyft fram dina styrkor och erfarenheter

Se kvalifikationskraven i jobbannonsen som en önskelista snarare än en kravlista. Naturligtvis ska din erfarenhet vara relevant för tjänsten du söker, men du behöver inte uppfylla alla krav för att söka jobbet. Fokusera på den erfarenhet du har och förklara varför den gör dig lämplig för tjänsten du söker. Knyt an till arbetslivserfarenheterna i ditt cv och beskriv hur arbetsgivaren kan dra nytta av dem. Om du saknar arbetslivserfarenhet kan du i stället lyfta fram din utbildning och hur dina ambitioner stämmer överens med tjänsten du söker. När du motiverar dina egenskaper så är det bra att ge exempel som bevisar det du påstår, snarare än att rabbla upp adjektiv.

Varför ska de anställa just dig?

Större delen av ditt brev ska svara på denna fråga. Utgå från annonsen och se vilka kompetenser och egenskaper som eftersöks och knyt an till vem du är och vad du kan. Tänk på att alltid styrka dina färdigheter med konkreta exempel så ökar din trovärdighet. 

Varför vill du arbeta hos just dem?

Berätta varför du sökt dig till just den här arbetsgivaren och varför du tror dig passa in i deras organisation. Har du tidigare erfarenheter av arbetsgivaren eller haft kontakter med personer inom företaget kan du nämna dessa här.

Personligt

Att lyfta din personlighet kan vara en fördel, speciellt om det är någonting som gör att du sticker ut. Går den att lyfta fram eller använda som exempel för en egenskap eller färdighet som nämns i annonsen eller som du vet är viktigt inom ditt yrke så är det smart att väva in det i det personliga brevet. Undvik att prata om irrelevanta saker som riskerar ta plats från annat i brevet. Din personlighet kommer få utrymme vid intervju eller senare i rekryteringsprocessen.

Avslut

Skriv en kort kärnfull avslutning om att du hoppas att på vidare kontakt och möte. Avsluta med fullständigt namn.

Granskning av jobbansökan

Vill du ha experthjälp med din jobbansökan? Som medlem i Akavia kan du få feedback på ditt cv, personliga brev och på din LinkedIn-profil.

Bli medlem

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Till ansökan

Så skriver du cv

Ett cv ska samla dina utbildningar och arbetslivserfarenheter så att läsaren på ett enkelt och tydligt sätt får en bild av din bakgrund.

Råd när du söker jobb

En jobbansökan består oftast av ett cv och ett personligt brev där du presenterar dig själv och din jobbprofil samt förklarar varför du är intresserad av tjänsten. Här har vi samlat fem saker att tänka på när du söker jobb.