Gå till Innehållet

Pension utomlands

Planerar du på att arbeta utomlands eller funderar du på att bosätta dig i ett annat land när du blir pensionär? Det finns olika saker som kan vara bra att veta innan du flyttar.

Två unga kvinnor bär var sin flyttkartong och går på rad utomhus. Man ser en hög med fler flyttkartonger bakom dem.

Ta med pensionen utomlands

Du har rätt att ta med dig den pension du själv arbetat ihop till, det vill säga den allmänna pensionen om du bosätter dig utanför Sverige när du blir pensionär. Dock är det inte säkert att du får behålla hela din pension, beroende på vilka delar av pensionen du har och vilket land du bor i.

När det gäller den lagstadgade grundtryggheten, garantipensionen, betalas den ut till den som är bosatt i Sverige. Genom särskilda regler kan garantipensionen även betalas ut om du bor i EU/EES-land, Schweiz eller i vissa fall Kanada.

Din pension är en beskattningsbar inkomst. Om du bor utomlands och har pension från Sverige ska du i regel betala inkomstskatt för utomlandsbosatta (SINK).

För mer information se Skatteverket.

Läs mer om pension utomlands hos Pensionsmyndigheten.

Arbeta utomlands – så påverkas pensionen

Det blir allt vanligare att jobba utomlands några år under sitt yrkesliv. Om du jobbar eller har för avsikt att jobba utomlands är det viktigt att du själv kollar upp vad som gäller kring pension i just det landet.

Det här behöver du fundera över

  • Kommer du jobba för din arbetsgivare hemma i Sverige, för ett dotterbolag eller vara anställd lokalt?  
  • Har du koll på vilka regler som gäller för just det landet du ska till? 
  • Hur länge ska du vara borta? 
  • Vad skulle hända om du blev arbetslös under utlandsvistelsen? 
  • Hur ser skattereglerna ut i landet du ska till? 
  • Hur ska du lösa det med bostad – både här hemma i Sverige och i landet du ska till?

Här kan du hitta några av svaren

Om du omfattas av kollektivavtalad tjänstepension och ska arbeta utomlands kan du, under vissa förutsättningar, fortsätta att omfattas av denna. Hör av dig till aktuellt försäkringsbolag för att ta reda på om och hur inbetalningarna till din pension påverkas när du jobbar utomlands. De kan också svara på hur Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL), alltså livförsäkringen du har via jobbet, funkar under utlandsvistelsen. 

På Skatteverket kan du ta reda på hur olika länders skatter kan påverka dig, och vad du behöver tänka på. Läs om skatter i olika länder.

Hos Försäkringskassan hittar du information om hur socialförsäkringen fungerar när du jobbar utomlands. Så funkar socialförsäkringen.

Bli medlem

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Till ansökan

Privat sparande

Utöver den allmänna pensionen och tjänstepensionen kan du även ha ett privat sparande för att trygga tiden efter arbetslivet. Här kan du läsa om alternativen och vad som är viktigt att tänka på.

Din pension

Pensionen brukar delas in i tre delar; den allmänna pensionen som du får från staten, tjänstepensionen som din arbetsgivare står för och privat pensionssparande som du själv står för.