Gå till Innehållet

Kollektivavtal

Den svenska modellen

Mer om kollektivavtal

 • Vad är ett kollektivavtal?

  Ett kollektivavtal ger dig som anställd en rad rättigheter, förmåner och villkor utöver det som står i lagen. Det kan till exempel gälla tjänstepension, högre ersättning vid sjukdom och föräldralön. Kollektivavtal kan även ge dig längre semester och trygghet vid omställning.

 • Fördelar med kollektivavtal

  Ett kollektivavtal ger dig som anställd en rad förmåner utöver det som står i lagen. Det kan till exempel gälla tjänstepension, ekonomisk ersättning vid sjukdom och föräldralön. Kollektivavtal kan även ge dig längre semester och övertidsersättning.

 • Kollektivavtal ger dig mer i plånboken

  Kollektivavtalet har ett stort ekonomiskt värde för dig. De avtal Akavia har tecknat med arbetsgivarna ger dig ekonomisk trygghet under och efter ditt arbetsliv och om du skulle bli uppsagd. Här listar vi åtta sätt som kollektivavtalet ger dig mer i plånboken.

 • Teckna kollektivavtal som arbetsgivare

  Det finns många fördelar med kollektivavtal. Företag/arbetsgivare kan försäkra alla anställda enkelt och erbjuda konkurrenskraftiga villkor till sina anställda samt ha kontroll över avgifter. De anställda får trygghet genom försäkringar och reglerade anställningsvillkor.

Bli medlem

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Till ansökan