Gå till Innehållet

A-kassa

A-kassan är en grundtrygghet vid arbetslöshet. Genom ett medlemskap i både Akavia och Akademikernas a-kassa har du ett utökat skydd om du skulle bli arbetslös.

A-kassan – en försäkring vid arbetslöshet

Vad är en a-kassa?

En arbetslöshetskassa, även kallad a-kassa, är en organisation som administrerar arbetslöshetsförsäkringen som finns för att trygga din ekonomi vid arbetslöshet. Den första a-kassan skapades redan i början av 1900-talet gemensamt av fackförbunden. A-kassorna är egna organisationer och ofta kopplade till olika yrkesområden eller fackförbund.

Akavia är, som alla fackförbund inom Sveriges Akademikers Centralorganisation (Saco), anslutna till Akademikernas a-kassa som är Sveriges största a-kassa.

Skillnaden mellan Akademikernas a-kassa och Akavias inkomstförsäkring

En inkomstförsäkring kompletterar a-kassan och medför att du kan få högre ersättning om du skulle bli arbetslös. Som medlem i både Akavia och Akademikernas a-kassa omfattas du av vår inkomstförsäkring. Den ingår i ditt medlemskap och är inget du betalar extra för. Om du blir arbetslös kan du få ersättning från a-kassan. Ersättningen kan högst bli 80 procent av 33 000 i månaden före skatt, det vill säga 26 400 kronor. Akavias inkomstförsäkring kompletterar den del av din lön som överstiger taket på 33 000 kronor upp till 80 procent av 100 000 kronor.

Fackförbundet Akavia och Akademikernas a-kassa är två separata organisationer

Att vara medlem i Akavia innebär inte automatiskt att du blir medlem i Akademikernas a-kassa. Akavia kan inte teckna ditt medlemskap i a-kassan utan du behöver själv bli medlem i Akademikernas a-kassa.

Därför ska du vara medlem i Akademikernas a-kassa

För att kunna få ersättning från Akavias inkomstförsäkring behöver du också vara medlem i Akademikernas a-kassa. Inkomstförsäkringen kompletterar a-kassan och försäkrar 80 procent av din inkomst upp till ett tak på 100 000 kronor. Eftersom Akavia och Akademikernas a-kassan är två separata organisationer behöver du själv ansöka om att bli medlem i a-kassan.

Vanliga frågor om a-kassan

Så att du kan känna dig trygg gälllande vilka regler som gäller har vi samlat svar på några av de vanligaste frågorna om a-kassan.

Om du inte hittar svaret på din fråga där kan du kontakta oss eller höra av dig direkt till Akademikernas a-kassa.

Kontakta Akademikernas a-kassa

Om du blir arbetslös ansöker du om arbetslöshetsersättning hos Akademikernas a-kassa. Har du frågor om din ansökan – kontakta Akademikernas a-kassa på 08-412 33 00 eller läs mer om hur du söker ersättning från a-kassan här.

Ansök om a-kassa