Vilken bransch du väljer att jobba inom har stor betydelse för hur hög lön du kan få. De högsta lönerna för dig som är samhällsvetare finns inom bank, industri, arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, it och försäkring.
Bank – lön för samhällsvetare: 63 600 kronor
Medianlönen för samhällsvetare inom bankbranschen är 63 600 kronor. Drygt hälften av gruppen har en magister eller master och 45 procent har en specialistroll. Av samhällsvetarna inom bankvärlden är det 70 procent som jobbar i Storstockholm.
Sedan förra året har endast en tiondel bytt både arbetsgivare och roll. 16 procent har bytt roll internt, 7 procent har bytt arbetsgivare men har samma befattning och 54 procent har samma jobb som 2021.
Industri – lön för samhällsvetare: 60 000 kronor
Inom industrin är medianlönen för samhällsvetare 60 000 kronor. Den vanligaste titeln är specialist och 38 procent av samhällsvetarna i industrin är chefer. Sett till professionen i stort är det ovanligt många som har en kandidatexamen – hela 57 procent.
Det är en betydligt högre geografisk spridning av samhällsvetare i industrin jämfört med de andra branscherna med högst medianlöner. 40 procent jobbar i Storstockholm, 20 procent i Göteborg, 17 procent i Malmö, 11 procent i södra Sverige, 9 procent i Mellansverige och slutligen 4 procent i norra Sverige.
Sedan förra året är det 64 procent som har samma jobb och arbetsgivare.
Arbetsgivar-/Arbetstagarorganisation – lön för samhällsvetare: 58 000 kronor
För samhällsvetare inom arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer är medianlönen 58 000 kronor. 47 procent har en kandidat, 38 procent har en magister- eller masterexamen och hela 5 procent har antingen doktorerat eller tagit licentiatexamen, vilket kan vara ett resultat av att många samhällsvetare inom branschen jobbar på utredningsavdelningar.
Den vanligaste titeln är handläggare vilket 32 procent jobbar som, därefter specialist på 31 procent och slutligen är 22 procent chefer. 85 procent av hela gruppen jobbar i Storstockholm vilket gör arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer till den mest Stockholmscentrerade branschen för samhällsvetare.
Sedan förra året har 11 procent bytt både befattning och arbetsgivare, 9 procent har bytt befattning och hela 68 procent har samma jobb och arbetsgivare som förra året.
IT – lön för samhällsvetare: 57 500 kronor
Inom it-branschen är medianlönen för samhällsvetare 57 500 kronor. Här är 37 procent specialister, 26 procent chefer och 19 procent projektledare. Det är jämnt sett till examensnivå då 46 procent har en kandidat och 44 procent har en magister- eller masterexamen.
Den geografiska spridningen för samhällsvetare inom it visar att 55 procent som jobbar i Storstockholm, 17 procent i Malmö, 10 procent i Göteborg, 10 procent i södra Sverige, 5 procent i norr och 3 procent i Mellansverige.
53 procent har samma jobb och arbetsgivare som förra året, 9 procent har enbart bytt roll men är kvar på samma arbetsplats, 6 procent har bytt arbetsgivare men har en jämförbar roll och 22 procent har bytt både arbetsplats och befattningsnivå.
Försäkring – lön för samhällsvetare: 57 400 kronor
Medianlönen i försäkringsbranschen för samhällsvetare är 57 400 kronor. I den här gruppen har 55 procent en kandidatexamen och 42 procent jobbar som specialister, 32 procent är handläggare och slutligen är 19 procent chefer.
Inom försäkringsbranschen jobbar 77 procent av samhällsvetarna i Storstockholm, 9 procent i Malmö, 5 procent i norra Sverige, 4 procent i Mellansverige respektive Göteborg och slutligen 1 procent i södra Sverige.
Sedan förra året har 68 procent av samhällsvetarna i branschen varken bytt befattning eller arbetsgivare.