Gå till Innehållet

Framtidens arbetsmarknad

Akademiker skapar genom sitt arbete värden som gör Sverige konkurrenskraftigt. Akavia arbetar för att medlemmarnas kunskaper och kompetenser ska bidra till samhällets bästa och att varje individ får utväxling på sin utbildning.

Nyheter

 • Så påverkar AI dig som Akavia-medlem

  Rapporten ”Akademiker och algoritmer” är skapad särskilt för dig som medlem, och i den har vi samlat allt du behöver veta om hur AI påverkar arbetsmarknaden och dig i din arbetsroll.

 • Akavia deltar i framtidsstudie om AI

  AI-modeller som ChatGPT har på kort tid påverkat människors vardag. De tekniska lösningarna kommer att förändra arbetsmarknaden de kommande åren – men frågan är hur och vad konsekvenserna blir. Under sommaren och hösten kommer Akavia att delta i Kairos Futures framtidsstudie med syfte att kartlägga den samhällspåverkan AI kan komma att ha de kommande 3, 5 och 10 åren.

 • Flexibelt arbete avgörande för medarbetares nöjdhet

  23/04/17 En undersökning bland medlemmarna i Akavia visar att flexibelt arbete är avgörande för medarbetares nöjdhet och motivation. Arbetsgivare som inte tar detta på allvar riskerar att förlora kompetenta medarbetare. Tack till alla medlemmar som svarade!

 • AI och IT i topp när Akavias medlemmar väljer kompetensutveckling

  46 procent av Akavias medlemmar vill kompetensutveckla sig genom studier de närmsta tre åren. I topp på medlemmarnas önskelista hamnar data/IT eller AI. – Med omställningsstudiestödet finns det nya möjligheter för yrkesverksamma att bygga på och utveckla sin kompetens, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia.

 • Ansträngt läge i ekonomin

  Vi befinner oss i ett svårt ekonomiskt läge med hög inflation och en lågkonjunktur som står inför dörren. Många upplever oro för sin privatekonomi med allt högre priser och räntor.

Framtidens arbetsmarknad och arbetsliv

Arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Nya arbeten och uppgifter växer fram. Den digitala utvecklingen gör att många fler kan arbeta på distans och kommer att fortsätta att göra det. Det får konsekvenser för kontorens utformning, ledarskapet och hur arbetsmiljön värnas.

Bli medlem

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Till ansökan