Gå till Innehållet

Att förhandla om förmåner i ditt anställningsavtal

Att förhandla till dig andra förmåner kan göra stor skillnad i ditt arbetsliv. Se vilka förmåner du kan ha i åtanke när du förhandlar om ditt anställningsavtal.

Förhandla till dig fler förmåner som motsvarar dina krav

Du vet väl att du kan förhandla fram fler förmåner utöver de traditionella förmånerna som semester och uppsägningstid.

Att förhandla fram andra förmåner kan vara en bra lösning om du inte är nöjd med din lön efter lönerevisionen eller när du byter jobb. Detta innebär att du och din arbetsgivare gör en enskild överenskommelse, det vill säga utöver det som är standard eller finns med i kollektivavtalet.  

Arbetsvillkor kan ha en avgörande betydelse för balansen mellan arbete och fritid. Därför arbetar Akavia för att varje individ ska ha möjlighet att göra enskilda överenskommelser med arbetsgivaren efter just sina behov. Här får du vägledning och inspiration om vilka förmåner du kan förhandla om med din arbetsgivare. Observera att detta endast är ett urval av förmåner och att vissa kräver att det finns kollektivavtal på arbetsplatsen.

Förmåner med ett ekonomiskt värde, ger dig ett flexibelt arbetsliv och försäkringar

Det kan vara svårt att veta vilka förmåner som är möjliga att förhandla om. Därför har vi kategoriserat dem utifrån ekonomiska förmåner, flexibelt arbetsliv och försäkringar.

Observera att vissa exempel på förmåner förutsätter att det finns kollektivavtal på arbetsplatsen, eller att det är förmåner som erbjuds genom en policy. Om förmånen du förhandlar dig till endast finns i en policy kan den när som helst tas bort. Säkerställ därför att det ni kommer överens om skrivs in i ditt anställningsavtal.

 1. Ekonomiska förmåner

  De förmåner som har ett ekonomiskt värde innebär att du växlar en del av din bruttolön till en förmån, eller förmåner som du förhandlar dig till utöver din lön. Det kan exempelvis handla om aktier, optioner, resekort, bilförmån, IVF-stöd, lunchförmån eller utbildningar.

  Sju löneförmåner du kan förhandla om | Akavia Aspekt

  Det är viktigt att värdet på förmånen skrivs ut när ni växlar lön mot förmån. Om förmånen sedan sägs upp ska du få ett lönepåslag med motsvarande värde. Tänk på att dessa förmåner kan vara föremål för förmånsbeskattning. För aktuell information om vad som beskattas, se Skatteverkets hemsida
 2. Flexibelt arbetsliv

  Förmåner som gör det lättare att kombinera ditt arbetsliv med ditt privatliv. Det kan till exempel handla om att arbeta hemifrån, flexibel arbetstid eller fler semesterdagar.
 3. Försäkringar

  Den här typen av förmåner ger dig ökad trygghet och kan vara ett alternativ för dig som prioriterar ekonomiska fördelar och som även anser att trygghet är viktigt. Exempel på dessa förmåner kan vara privat sjukvårdsförsäkring, tandvårdsförsäkring eller ersättning för läkemedel.

Viktigt att tänka på när du förhandlar  

Det finns några saker som är viktiga att tänka på innan du kommer överens med din arbetsgivare.

 • Frivillig

  Överenskommelsen ska vara frivillig.
 • Skriftlig

  Överenskommelsen ska vara skriftlig, gärna som bilaga för att inte påverka din anställning i övrigt.
 • Observera skrivningar

  Se upp med skrivningar som ”vid var tid gällande policy” samt ”denna förmån är ensidigt från arbetsgivaren” det bör i stället stå ”Du har rätt till…” eller du ”Du ska ha rätt till…”
 • Konsekvenser

  Växling av lön kan ge konsekvenser vid olika lagstadgade förmåner som exempelvis sjuklön och föräldralön. Se noga över vilka konsekvenser din löneväxling ger. 
 • Fått och avstått

  I överenskommelsen ska det tydligt framgå vad ni kommit överens om, vad du avstått och vad du fått.
 • Uppsägningsbar

  Överenskommelsen ska gälla tillsvidare och vara uppsägningsbar av båda parter. Avser den en fråga av engångskaraktär ska det framgå.
 • Ömsesidig uppsägningstid

  Överenskommelsen ska innehålla en ömsesidig uppsägningstid.
 • Återfört värde

  Om överenskommelsen sägs upp se till att motsvarande värde för förmånen återförs till bruttolönen.

Konsekvenser av löneväxling

En kontinuerlig växling av lön till annan förmån kan påverka andra ersättningar som baseras på din uttagna lön, såsom sjuklön, a-kassa och andra försäkringar. Detta eftersom din bruttolön ligger till grund för ett antal lagstadgade förmåner i socialförsäkringssystemet som är sammankopplade med din lön.

Vilka förmåner du väljer att förhandla fram kan få stor betydelse för ditt arbetsliv. Var i yrkeslivet du befinner dig spelar en avgörande roll för vilka förmåner du värdesätter. Kontakta oss för mer information eller rådgivning.

Vill du bli medlem i Akavia?

Som medlem i Akavia finns vi alltid nära till hands, oavsett om det gäller lönerådgivning eller tips i karriären. Bli medlem idag och upplev fördelarna.

Bli medlem

Innan du skriver på ett nytt anställningsavtal

Anställningsavtal kan kännas komplicerat. Här har vi samlat 7 viktiga delar att se över innan du skriver på – både när du byter jobb eller roll internt.

Vad ska ett anställningsavtal innehålla?

Det är viktigt att veta vad som gäller för att vara trygg i din anställning. Få koll på vad som bör vara med i ett anställningsavtal med vår checklista.