Gå till Innehållet

Så får du rätt ingångslön

Som nyexaminerad akademiker väntar ett spännande arbetsliv. För att få en så bra start som möjligt är det viktigt att du redan från början går in med bra villkor.

Tre steg för lyckas

Vi vet att du lagt mycket kraft och resurser på din utbildning och vi vill att du ska full utväxling på din investering. Som ny på arbetsmarknaden kan det vara svårt att veta vilken lön som är rätt för dig. 

Här ger vi dig tre tips för att du ska öka dina chanser att hamna rätt från början. Har du frågor? Som medlem finns vi alltid här för att ge råd på vägen. Kontakta våra lönexperter.

1. Ditt löneanspråk

Grundregeln är att lön diskuteras först efter att du fått tillräcklig information om tjänsten du söker. Det innebär:

  • Information om arbetets innehåll och svårighetsgrad.
  • Finns det kollektivavtal? Om inte, vilka anställningsvillkor gäller kring exempelvis förmåner, ersättning och andra krav som följer med anställningen.

Det förekommer att arbetsgivare redan innan intervjun ber dig att ange ett löneanspråk. Det är inget vi rekommenderar då du troligvis inte har all nödvändig information. 

Kom ihåg att du alltid ska förhandla om din ingångslön. Acceptera inte att det på förhand finns en fastslagen ingångslön.

2. Rätt ingångslön

Lön sätts individuellt och påverkas av en mängd faktorer såsom utbildning, yrkesroll, bransch och  region.

Tänk på att ditt löneanspråk behöver vara realistiskt och försvarbart. Det betyder att du ska kunna motivera ditt förslag. Lönen ska motsvara arbetets komplexitet, ditt ansvarsområde samt vara marknadsmässig.

Det är viktigt att du hamnar på rätt nivå från början då det kan vara svårt att ta igen senare. 

Som medlem får du tillgång till Sveriges bästa lönestatistik för akademiker. Där kan du söka fram marknadslönen för en titel inom en viss bransch och bransch. Önskar du personlig rådgivning kan du kontakta din lokala förtroendevalda eller våra rådgivare.

Många arbetsgivare erbjuder även möjlighet till individuella förmåner som bil, friskvård eller hushållsnära tjänster. Om det skulle bli aktuellt, ta reda på hur förmånen påverkar din totala ersättning, skatt och eventuella socialförsäkringar.


Kom ihåg

Om det finns ett kollektivavtal har du i din anställning redan tillgång till flera förmåner. Se till att du har koll på dessa så att de inte tas upp som individuella förmåner i förhandlingen.

Till lönestatistiken

3. Innan du skriver på

Ditt anställningsavtal ska innehålla tydlig information om titel, arbetsuppgifter, anställningsform, semesterdagar och uppsägningstid. Ha därför inte för bråttom och tänk på detta innan du skriver på.

Som medlem kan du få individuell rådgivning kring vad olika delar i avtalet innebär för dig.  

Ägna också gärna lite tid att granska din kommande arbetsgivare. Verkar den vara seriös och ekonomiskt stabil? Är ledarskapet bra och kommer du att få rätt stöd för att komma in i rollen? Allt det kommer vara av betydelse för att du ska lyckas i din nya roll och få en så bra arbetsmiljö som möjligt.