Gå till Innehållet

Fackförbundet för dig som är it-akademiker

Du som it-akademiker tillhör den medlemsgrupp i Akavia som är mest nöjd med sin arbetsmiljö. Men var tredje säger sig samtidigt sakna utrymme för återhämtning efter en period med mycket jobb. Det är en av de frågor Akavia arbetar med.

Utvalda förmåner och verktyg

Medlemsrådgivning

Få professionella råd gällande din utveckling i karriären och stöd att hantera svåra situationer på jobbet.

Inkomstförsäkring

Som medlem ingår Akavias inkomstförsäkring. Den kompletterar a-kassan och försäkrar 80 procent av din inkomst upp till ett tak på 100 000 kronor.

Lönestatistik och lönerådgivning

Få personlig lönerådgivning och tillgång till Sveriges bästa lönestatistik för att ta smarta beslut kring din lön. Våra experter hjälper dig i din löneutveckling.

Karriär: Ta nästa steg

Vad det innebär ”att göra karriär” för dig? Hitta ditt nästa steg och få råd gällande din utveckling i arbetslivet med vår karriärrådgivning för akademiker.

Stärk din jobbprofil

Utveckla din jobbsökningsstrategi och få personlig feedback på ditt CV, personliga brev och LinkedIn-profil.

Visa alla förmåner

Som medlem har du vårt fulla stöd genom hela ditt arbetsliv. Läs mer om alla de förmåner och rabatter som ingår i medlemskapet.

A-kassa för dig som är It-akademiker

För att du ska ha tillgång till Akavias inkomstförsäkring behöver du även vara medlem i Akademikernas a-kassa, Sveriges största a-kassa.
Få koll på a-kassans regler och vad som gäller om du skulle bli uppsagd.

Nyheter från Akavia

 • 1 000 kronor i löneskillnad mellan nyexade kvinnor och män

  Akavias senaste lönestatistik visar att nyexaminerade it-akademiker hade högst ingångslön under 2023 följt av jurister och ekonomer. Statistiken visar också att nyexade kvinnliga akademiker får 1 000 kronor mindre i ingångslön än manliga akademiker.

 • Ny studie visar: Så kommer AI påverka ditt yrkesliv

  23/10/16 Förra veckan släpptes ”AI i Sveriges yrkesliv 2030”, en framtidsstudie framtagen av konsult- och analysföretaget Kairos Future tillsammans med bland andra Akavia. Slutresultatet bygger på en omfattande studie med syfte att kartlägga den samhällspåverkan AI kan komma att ha de kommande åren.

 • Akavia deltar i framtidsstudie om AI

  AI-modeller som ChatGPT har på kort tid påverkat människors vardag. De tekniska lösningarna kommer att förändra arbetsmarknaden de kommande åren – men frågan är hur och vad konsekvenserna blir. Under sommaren och hösten kommer Akavia att delta i Kairos Futures framtidsstudie med syfte att kartlägga den samhällspåverkan AI kan komma att ha de kommande 3, 5 och 10 åren.

 • Flexibelt arbete avgörande för medarbetares nöjdhet

  23/04/17 En undersökning bland medlemmarna i Akavia visar att flexibelt arbete är avgörande för medarbetares nöjdhet och motivation. Arbetsgivare som inte tar detta på allvar riskerar att förlora kompetenta medarbetare. Tack till alla medlemmar som svarade!

 • AI och IT i topp när Akavias medlemmar väljer kompetensutveckling

  46 procent av Akavias medlemmar vill kompetensutveckla sig genom studier de närmsta tre åren. I topp på medlemmarnas önskelista hamnar data/IT eller AI. – Med omställningsstudiestödet finns det nya möjligheter för yrkesverksamma att bygga på och utveckla sin kompetens, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia.

Bli medlem

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till it-akademiker.

Till ansökan