Gå till Innehållet

Allt om din lön som akademiker

Hitta din marknadslön med vår lönestatistik, vässa dina argument inför nästa lönesamtal och lyckas med löneförhandlingen genom lönerådgivning från experter.

Verktyg för din lön

Allt om lönesamtalet

Få råd om hur du förbereder dig på bästa sätt inför lönerevisionen och vad som kan vara bra att tänka på under lönesamtalet.

Så bemöter du chefen

Det är viktigt att vara konkret när det kommer till lönesamtalet. Ta del av tydliga argument för att bemöta arbetsgivarens invändningar i ditt lönesamtal.

10 tips för högre lön

Det finns många delar som du kan påverka för att höja din lön och få en bättre löneutveckling genom karriären.

Lyckas med din löneförhandling

När du ska byta jobb är det viktigt att kunna hantera frågan om lön redan under rekryteringsprocessen. Få råd från experten om att löneförhandla när du byter jobb.

Förhandla om mer än lön när du byter jobb

Att förhandla till dig andra förmåner kan göra stor skillnad i ditt arbetsliv. Se vilka förmåner du kan ha i åtanke när du förhandlar om ditt anställningsavtal.

Viktigt om bonus och provision

Få råd om vad du ska tänka på om du har rörlig lön idag eller blivit erbjuden provision, bonus eller resultatlön i din nya anställning.

Exklusiva förmåner för dig som är medlem

Lönerådgivning

Att löneförhandla kan vara både spännande och svårt. Få de bästa förutsättningarna för din löneutveckling och ditt lönesamtal med personliga råd från en expert.

Lönestatistik för akademiker

Som medlem får du tillgång till Sveriges bästa lönestatistik för akademiker. Ta reda på din marknadslön, förbered dig inför nästa lönesamtal och löneförhandling.

Lönestatistik för din profession

Ekonom

Få en korrekt bild av löneläget för dig som är civilekonom, nationalekonom eller företagsekonom. Jämför din lön med andra i samma bransch, stad eller sektor.

Jurist

Här finns de högsta lönerna för jurister i Sverige utifrån bransch, stad och sektor. Använd vår lönestatistik för att jämföra din lön med andra.

Samhällsvetare

Var finns de högsta lönerna för samhällsvetare i Sverige utifrån bransch, stad och sektor? Jämför din lön med andra med vår lönestatistik.

It-akademiker

Här ser du de högsta lönerna för it-akademiker utifrån bransch, stad och sektor. Jämför din lön i vår databas så att du hamnar rätt.

Personalvetare

De högsta lönerna för personalvetare i Sverige utifrån bransch, stad och sektor finns här. Använd vår lönestatistik och jämför din lön med andra.

Kommunikatör

Här har vi samlat lönestatistik för dig som jobbar med marknadsföring och kommunikation. Se var de högsta lönerna finns utifrån bransch, stad och sektor.

Chef

Att vara chef är både utmanande och ansvarsfullt och det ska avspeglas i din lön. Här ser du vad chefer i olika branscher och sektorer tjänar.

Nyexad

Som nyexaminerad akademiker väntar ett spännande arbetsliv. För att få en så bra start som möjligt är det viktigt att du redan från början går in med bra villkor.

Hur din lön påverkas av kollektivavtal

Akavia tycker att lönen ska vara individuell, differentierad och att utbildning ska löna sig. Därför arbetar vi för att utveckla kollektivavtalen och tycker att det bör finnas större utrymme för individuella överenskommelser där det går att anpassa villkoren, till exempel genom fler semesterdagar, kortare arbetstid, avtalat distansarbete och högre pensionsavsättning.

Råd och stöd till dig som sätter lön

Att tänka på när du ska hålla lönesamtal

Ett lönesamtal ska fokuserar på prestation, kompetens, ansvar och uppnådda resultat. Här har vi listat tio tips på vad du som chef bör tänka på när du ska hålla lönesamtal.

8 tips för att sätta jämställda löner

Det finns fortfarande löneskillnader bland akademiker som endast beror på kön. Det här behöver vi tillsammans arbeta för att ändra. Här ger vi dig som chef tips på vad du kan göra för att sätta rättvisa och jämställda löner.