Gå till Innehållet

Så får du jobbet som nyexad

Få full utväxling på din akademiska utbildning. Ta dig dit du vill med rätt verktyg och råd från experter. Från första tentan till ditt drömjobb.

Innehåll på sidan

Tips när du söker jobb

Som medlem i Akavia har du ett försprång i steget ut på arbetsmarknaden. För att starta din karriär på bästa sätt har vi verktyg som stöttar dig genom hela rekryteringsprocessen när du söker jobb inför examen.

Fem verktyg för att hitta ditt jobb efter examen:

 1. Hur sticker jag ut ur mängden?

  Skicka in din jobbansökan för att få personlig feedback med förslag på förändring av ditt cv, personliga brev och LinkedIn-profil. Du får alltid svar inom 24 timmar. 
 2. Hur lyckas jag på intervjun?

  Ta chansen att öva på de vanligaste intervjufrågorna inför din anställningsintervju med våra experter. Välj själv om du vill få coachning över telefon, mejl eller video.
 3. Vad ska jag begära i lön?

  Få individuell coachning så att du vet hur och vad du ska begära i lön. Våra experter utgår från just din situation och ger dig verktygen för att lyckas med din löneförhandling.
 4. Får jag rätt lön?

  Få koll på ingångslönen med Sveriges bästa lönestatistik för akademiker. Sök enkelt bland tusentals löner utifrån utbildning, bransch, examensår med mera. 
 5. Vad ska jag tänka på innan jag skriver på?

  Våra experter har koll på detaljerna. Få ditt anställningsavtal granskat innan du skriver på. Hur ser det ut med kompensation för övertid, bonus och uppsägningstid? Det är viktigt att du är trygg och vet vad som förväntas av dig.

Tips när du ska på anställningsintervju

Akavias experter ger dig råd inför första jobbet efter examen. Så att du har kontroll över nästa steg i din karriär.

Se hela filmen eller fördjupa dig direkt.

00:00-06:04 / Intervju
06:05-13:30 / Löneförhandling
13:31-16:49 / Anställningsavtal

Tips när du får ett jobberbjudande

För att du ska kunna göra ett välgrundat val behöver du fundera över tre viktiga saker innan du tackar ja till ett nytt jobb; lönen, anställningsavtalet och om det finns kollektivavtal eller inte.

Tips när du börjar jobba

Det är viktigt att du får rätt stöd när du börjar jobba. Därför behöver du ha rätt medlemskap hos Akavia. 

De första 12 månaderna efter examen betalar du endast 59 kronor per månad för ditt medlemskap som yrkesverksam. 

Rabatten gör att du sparar 2 652 kronor första året.

Under ditt första år som yrkesverksam medlem tjänar du in din karenstid för att få tillgång till Akavias inkomstförsäkring. Den kan ge dig 80 procent av din lön upp till 100 000 kronor om du blir arbetslös. För att inkomstförsäkringen ska gälla måste du även vara med i Akademikernas a-kassa.

Kontakta oss för att försäkra din lön direkt.

Bli medlem

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Till ansökan

Din rekommenderade ingångslön

Som nyexaminerad akademiker väntar ett spännande arbetsliv. För att få en så bra start som möjligt är det viktigt att du redan från början går in med bra villkor.

Allt om lönesamtalet

Hur lyckas du med nästa lönesamtal? Få råd om hur du förbereder dig på bästa sätt inför lönerevisionen och vad som kan vara bra att tänka på under lönesamtalet.