Gå till Innehållet

Vem kan vara medlem?

Hos oss kan du vara medlem oavsett om du är student, egenföretagare, chef, pensionär eller anställd. Det enda som krävs är att du har – eller studerar med avsikt att ta – en kandidatexamen inom någon av våra sex professioner. Detta innebär att du inte behöver byta fackförbund om du skulle byta sektor eller karriärväg, vilket kan hända hos andra fackförbund.

Vem kan vara medlem i Akavia?

Det är din utbildning som spelar roll

Det är lätt att vara medlem i Akavia, hos oss är det bara din utbildning som spelar roll.

För att kunna bli medlem i Akavia behöver du antingen:

 • Minst 180 högskolepoäng (eller 120 poäng vid poängräkning före 1 juli 2007) i juridik, ekonomi, systemvetenskap, kommunikationsvetenskap, personalvetenskap eller samhällsvetenskap från universitet eller högskola.
 • Likvärdig akademisk examen, som till övervägande del omfattar ämnen som ingår i ovan nämnda examina vid universitet eller högskola.
 • Studera vid universitet eller högskola och ha som mål att uppfylla kraven i ovan nämnda punkter.

Oavsett sektor

Hos Akavia är du välkommen oavsett om du jobbar privat, kommunalt eller statligt

Du kan vara medlem genom hela yrkeslivet – oavsett om du jobbar privat, kommunalt eller statligt. Det innebär att du slipper byta förbund om du byter sektor. Det ska vara enkelt att vara medlem i Akavia.

Oavsett ålder eller befattning

 • Yrkesverksam

  Totalt har Akavia drygt 140 000 medlemmar varav omkring 105 000 är yrkesverksamma. Som yrkesverksam medlem får du ta del av en mängd förmåner som inkomstförsäkring och råd och stöd kring lön, avtal eller uppsägning. Dessutom får du tillgång till Sveriges bästa lönestatistik och för dig som behöver stöd kring karriär och vägval finns flera karriärtjänster. 
 • Chef

  Som chef ska du – oavsett vilken titel du har – kunna leda och utveckla medarbetare samt styra verksamheten. Behöver du råd och stöd i din roll som chef har du möjlighet att vända dig till våra ombudsmän och experter. De är väl insatta i alla frågor som rör chefsrollen. Det kan till exempel handla om råd kring din anställning, arbetsmiljö och andra arbetslivsrelaterade frågor. 
 • Student

  Du som bedriver studier för att avlägga en examen inom ekonomi, juridik, systemvetenskap, kommunikationsvetenskap, personalvetenskap eller samhällsvetenskap är välkommen som medlem. Du kan också bli medlem om du går en utbildning som inte ger en examen i dessa ämnen men som typiskt sett leder till arbete med arbetsuppgifter som brukar ankomma på dem som har sådan examen. För dig som student är medlemskapet kostnadsfritt. Här hittar du förmåner för dig som är student.
 • Egenföretagare

  Det är mycket att tänka på när du driver eget företag eller ska starta ett nytt företag. Därför finns en rad tjänster och förmåner speciellt framtagna för din situation. Du som egenföretagarmedlem har rätt till allt ifrån rådgivning kring juridiska frågor, föräldrapenning, arvode och semester till försäkringar och a-kassa. Här hitta du förmåner för dig som är egenföretagare.
 • Pensionär

  Du kan vara kvar som medlem när du blir pensionär. Som pensionärsmedlem får du fortsätta att nyttja en stor del av våra medlemsförmåner. Vår medlemstidning Akavia Aspekt fortsätter att komma hem till och du är fortfarande välkommen till våra kostnadsfria fysiska och digitala seminarier. Självklart kan du också ta del av våra rabatter och erbjudanden. Läs mer om vad som gäller för dig som är pensionärsmedlem.

Inkomstförsäkring

Som medlem ingår Akavias inkomstförsäkring. Den kompletterar a-kassan och försäkrar 80 procent av din inkomst upp till ett tak på 100 000 kronor.

Varför ska jag gå med i ett fackförbund?

Det finns många anledningar till att gå med i ett fackförbund. Och du är inte ensam, det är faktiskt så att ungefär sju av tio tjänstemän i Sverige är med i ett fackförbund. Läs mer om anledningarna till att gå med i Akavia här.

Bli medlem

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Till ansökan