Gå till Innehållet

Privat pensionssparande

Utöver den allmänna pensionen och tjänstepensionen kan du även ha ett privat sparande för att trygga tiden efter arbetslivet. Här kan du läsa om alternativen och vad som är viktigt att tänka på.

Påverka din egen pension

Med ett privat sparande kan du själv spara till en högre pension. Anledningarna kan till exempel vara att du vill gå i pension tidigare, att du har jobbat deltid eller att du vill ha mer pengar att leva på som pensionär. Om du saknar tjänstepension i din anställning är det extra viktigt att du själv ordnar med en månatlig avsättning till din tjänstepension inom ramen för ett privat pensionssparande.

Om du saknar tjänstepension i din anställning, får du göra avdrag för privat pensionssparande i din inkomstdeklaration. Detsamma gäller även under vissa förutsättningar om du är egenföretagare. Då kan individuellt pensionssparande (IPS) vara ett alternativ för sparandet. Ett annat alternativ kan vara en privat pensionsförsäkring.

Andra former av sparande, som idag är skattemässigt fördelaktiga, är sparande på ett investeringssparkonto (ISK) eller sparande i form av en kapitalförsäkring. Du kan även spara på ett värdepapperskonto. Villkoren på de olika sparalternativen skiljer sig åt, och vad som är bäst för dig som individ kan också det bero på hur just din situation ser ut. En aspekt som är viktig oavsett sparform, är att du ser till att dina placeringar har låga avgifter. På så sätt går mer pengar till dig, och ränta-på-ränta-effekten gör att dina placeringar växer än mer.

På konsumenternas.se kan du läsa mer om alternativen till privat pensionssparande och vad som är viktigt att tänka på.

Vill du läsa mer om privat pensionssparande?

Här anges några webbplatser:

Ett alternativ till privat pensionssparande är löneväxling till pension. Detta sker via din arbetsgivare som bestämmer om man ska erbjuda detta till sina anställda.

Inte medlem i Akavia?

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Bli medlem

Din pension

Pensionen brukar delas in i tre delar; den allmänna pensionen som du får från staten, tjänstepensionen som din arbetsgivare står för och privat pensionssparande som du själv står för.

Planera din pension

På minpension.se finns Uttagsplaneraren som är en ny funktion. Här kan du simulera olika uttagstider och nivåer. Pensionsmyndigheten anordnar informationsmöten om pension (även digitalt) runt om i landet om vad man ska tänka på inför att gå i pension. Det finns även informationsmöten för egenföretagare.