Gå till Innehållet

Din pension

Din pension är en viktig del av din livsinkomst och påverkas av de val du gör under ditt yrkesliv. Därför är det viktigt att ha kunskap om pensionssystemets uppbyggnad och vilka faktorer som påverkar pensionens storlek.

Allt om din pension

Om din pension

Pensionen brukar delas in i tre delar; den allmänna pensionen som du får från staten, tjänstepensionen som din arbetsgivare står för och privat pensionssparande som du själv står för.

Bra att veta om löneväxling

Löneväxling innebär att du avstår en del av din lön mot en förmån. Att löneväxla för att få högre avsättningar till tjänstepensionen är ett exempel på ett sådant avstående.

Bästa pensionstipsen för din ålder

Hur förbereder du dig för livet efter arbetslivet? Beroende på hur gammal du är finns det olika saker du bör tänka på. Här har Akavias pensionsexperter samlat de bästa pensionstipsen för din ålder.

Privat pensionssparande

Utöver den allmänna pensionen och tjänstepensionen kan du även ha ett privat sparande för att trygga tiden efter arbetslivet. Här kan du läsa om alternativen och vad som är viktigt att tänka på.

Frågor och svar om din pension

Har du frågor om din pension? Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om pensionen.

Inte medlem i Akavia?

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Bli medlem