Förbered dig och läs på om företaget
När du blir kallad till intervju
Du blir oftast kallad till anställningsintervju via telefon. Under samtalet bestämmer ni en tid som passar. Du kan också passa på att fråga om det är något du ska ta med dig till intervjun, till exempel arbetsintyg, betyg eller arbetsprover. Du kan även fråga vilka personer du ska träffa. Ofta träffar du några åt gången uppdelat på flera tillfällen. Det är vanligt att arbetsgivaren kallar intressanta kandidater till både en andra och en tredje intervju.
Läs på om arbetsgivaren och annonsen
Innan anställningsintervjun bör du läsa på om arbetsgivaren, till exempel genom att besöka deras hemsida. Du kan exempelvis läsa på om arbetsgivarens verksamhet och framtida planer, organisationskulturen samt deras målgrupp och uppdrag. Om du känner någon som jobbar på arbetsplatsen eller kan få information om arbetsgivaren på något annat sätt kan det också vara värdefulla källor.
I ditt personliga brev fanns saker som fick arbetsgivaren att vilja träffa dig. Läs därför igenom annonsen och din jobbansökan och använd dig av det du skrivit. Förbered dig på att få frågor om innehållet.
Ta reda på information om branschen
Det är alltid bra att ta reda på mer om branschen. Vilka är de stora aktörerna på marknaden? Är arbetsgivaren en organisation, ett företag eller en myndighet? Vad är skillnaden och hur kommer det påverka ditt arbete? Om du förbereder dig så kommer du både känna dig och framstå som mer självsäker och intresserad av jobbet.
Öva på intervjufrågor och svar
En av de viktigaste förberedelserna som du kan göra innan en intervju, är att träna på vanliga intervjufrågor. Vi har samlat ett urval av de vanligaste frågorna som brukar dyka upp på en arbetsintervju.
Läs också: 30 vanligaste intervjufrågorna
Lämplig klädsel
En bra grundregel när du ska på en anställningsintervju är hel och ren, och att överklädd är bättre än underklädd. På så sätt visar du respekt för personerna du ska träffa. Oavsett vilken profession du tillhör så finns det troligtvis någon form av klädkod hos arbetsgivaren eller branschen du sökt till. Annars kan arbetsgivarens hemsida eller LinkedIn kan vara bra guider för att hitta rätt. Accessoarer, smycken och annat är ett bra sätt att visa upp lite av din personlighet.
Mental förberedelse
Det är helt naturligt att vara nervös inför en arbetsintervju. Tänk på att ”övning ger färdighet” och att du kommer att bli säkrare och tryggare ju fler intervjuer som du går på. Det är viktigt att du inte bara ser intervjun som ett möte där företaget ska bedöma om du är rätt person för dem, det är även din möjlighet att se om företaget är rätt för dig. Tänk positivt och glöm inte att du redan har gjort ett bra intryck via din ansökan och att det finns en anledning till att de vill träffa just dig.
Kom i rätt tid
Det är viktigt att du kommer på utsatt tid, varken för tidigt eller för sent. Ett par minuter innan överenskommen tid är det lagom att du går in och anmäler dig i receptionen. Om du är framme för tidigt kan du gå en promenad runt kvarteret för att fördriva tiden. Kommer du för sent ger det ett oseriöst intryck. Planera därför din resa och ta gärna en tidigare buss för att slippa stressa. Skulle du ändå bli försenad är det viktigt att du ringer och talar om det för den du ska träffa.
Förbered löneanspråk
Var beredd på att under din intervju få frågan om hur mycket du vill ha i lön men om arbetsgivaren inte tar upp frågan behöver inte du heller göra det. Ju längre du väntar med att diskutera lön desto bättre förhandlingsläge har du när det väl blir dags. Innan du går på anställningsintervju kan du kontakta oss för att få aktuell information om löneläget i den sektor eller bransch där du söker jobb i.
Några saker du bör undvika
- Stark parfym
- Att tugga tuggummi eller snusa
- Att röka precis innan intervjun