Gå till Innehållet

Var trevlig, närvarande och visa intresse

Första intrycket

När du hälsar kan du tänka på att ha ett fast handslag och att ha ögonkontakt med personen. Om det sitter flera personer i rummet bör du hälsa på alla. Om du blir bjuden på kaffe ska du alltid tacka ja, eller be om te eller ett glas vatten. När du tackar ja öppnar det för ett kortare samtal och du visar att du klarar av att småprata om vardagliga saker.

Försök att ta det lugnt

Det är vanligt att bli nervös och stressad i en intervjusituation men försök att behålla lugnet. Tänk efter innan du svarar på frågor och be den som intervjuar dig att upprepa frågan eller förklara vad hen menar om du blir osäker. Försök att ha en öppen och aktiv kroppsställning. Sitt hellre framåtlutad med din penna i handen än bakåtlutad med armarna i kors. Ha ögonkontakt med den eller de du träffar och visa att du lyssnar och är intresserad av vad de säger.

Vilka frågor kan jag få?

Innan intervjun kan du öva på vanliga intervjufrågor som arbetsgivaren kan vilja ha svar på men förbered inte färdigformulerade svar. Det kan ge ett stelt intryck. Se i stället din intervju som ett samtal där både du och arbetsgivaren får chans att lära känna varandra. Tänk på att vara ärlig. Svara inte det du tror att arbetsgivaren vill höra, en van intervjuare genomskådar sådant.

Läs också: 30 vanligaste intervjufrågorna

Förmån: Intervjuträning

Förbered dina referenser

Om arbetsgivaren är intresserad av dig kan hen be att få kontaktuppgifter till dina referenser. Se till att du har pratat med dina referenspersoner i förväg så att de är förberedda om arbetsgivaren ringer. Berätta också för dina referenspersoner vad det är för jobb du har sökt så att de kan förbereda sig inför ett eventuellt samtal. Skicka sen informationen om referenserna till arbetsgivaren. Uppge dina referensers namn, position, kontaktuppgifter samt vilken yrkesrelation ni har till exempel chef, kollega, teamleader eller dylikt.

Bli medlem

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Till ansökan

Tips inför intervjun

Här har vi samlat allt du behöver veta och göra inför din anställningsintervju.

Utvärdera din insats

När din intervju är slut kan det vara bra att reflektera. Fundera till exempel på vad som gick bra, vilka frågor som var svåra att svara på och om du fick fram det du ville ha sagt.