Gå till Innehållet

Tjänstledig för att starta eget

Vill du starta eget men inte säga upp dig från din anställning? Du har rätt att vara ledig från din anställning för att bedriva näringsverksamhet. Här följer kortfattat vad som gäller.

Vanliga frågor om tjänstledighet för att starta eget företag

Måste jag ha varit anställd en viss tid för att få ledigt?

Du måste ha varit anställd hos din arbetsgivare de senaste sex månaderna, eller i sammanlagt tolv månader under de senaste två åren. Däremot har det ingen betydelse om du är tillsvidareanställd eller visstidsanställd.

Hur länge får jag vara ledig när jag startar eget?

Du har rätt att vara ledig i högst sex månader, men endast vid ett tillfälle. Om du begär att få vara ledig i tre månader, så har du förbrukat hela din rätt till ledighet och kan inte ta ledigt i ytterligare tre månader. Du har inte rätt att vara ledig på deltid om inte du och din arbetsgivare kommer överens om det.

När måste jag anmäla till arbetsgivaren att jag vill vara ledig?

Tre månader i förväg. Gör det helst skriftligt. Din arbetsgivare ska meddela dig sitt beslut inom en månad.

Kan min arbetsgivare vägra mig ledigt för näringsverksamhet?

Ja, om ditt företag konkurrerar med din arbetsgivares verksamhet. Din arbetsgivare kan också vägra dig ledigt om det innebär ”väsentliga olägenheter”. Vägrar din arbetsgivare att ge dig ledigt så bör du kontakta Akavias medlemsrådgivning eller din lokala akademikerförening.

Kan jag avbryta min ledighet?

Din arbetsgivare kan kräva att du ska anmäla att du kommer tillbaka till arbetet en månad i förväg.

Kan jag sägas upp på grund av att jag begär ledigt?

Du får inte sägas upp eller avskedas enbart på grund av att du har begärt eller varit ledig för att bedriva näringsverksamhet. Kontakta Akavias medlemsrådgivning om du blir uppsagd eller avskedad.

Bli medlem

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Till ansökan

Egenföretagare: Affärsutveckling och coachning

Få råd och stöd om att driva eget företag och hur du utvecklar din verksamhet från en affärsexpert. Ta del av din medlemsförmån som egenföretagare här.

Starta eget tio tips

Funderar du på att starta eget företag? Här listar vi våra tio bästa tips om vad du bör tänka på. Lycka till!