EU-frågor engagerar Akavias medlemmar
Bland annat ställdes frågor om synen på EU och 90 procent av de tillfrågade är i huvudsak för det svenska medlemskapet.
Du som samhällsvetare tillhör den bredaste medlemsgruppen i Akavia. De allra flesta trivs med jobbet men en del är inte helt tillfreds med hur arbetsgivaren leder verksamheten. Akavia arbetar för samhällsvetares arbetsvillkor – och för att en akademisk examen ska löna sig.
Var finns de högsta lönerna för samhällsvetare i Sverige utifrån bransch, stad och sektor? Jämför din lön med andra med vår lönestatistik.
Till lönestatistiken för samhällsvetareArbetsmarknaden och samhället står inför stora omvälvningar och utmaningar. Hur ser framtidens arbetsmarknad ut för samhällsvetaren och vilka kompetenser kommer att krävas?
Se resultat från rapportenFå professionella råd gällande din utveckling i karriären och stöd att hantera svåra situationer på jobbet.
Som medlem ingår Akavias inkomstförsäkring. Den kompletterar a-kassan och försäkrar 80 procent av din inkomst upp till ett tak på 100 000 kronor.
Få personlig lönerådgivning och tillgång till Sveriges bästa lönestatistik för att ta smarta beslut kring din lön. Våra experter hjälper dig i din löneutveckling.
Vad det innebär ”att göra karriär” för dig? Hitta ditt nästa steg och få råd gällande din utveckling i arbetslivet med vår karriärrådgivning för akademiker.
Utveckla din jobbsökningsstrategi och få personlig feedback på ditt CV, personliga brev och LinkedIn-profil.
Som medlem har du vårt fulla stöd genom hela ditt arbetsliv. Läs mer om alla de förmåner och rabatter som ingår i medlemskapet.
Hitta rätt form för ditt engagemang – bli förtroendevald, engagera dig i professionsföreningen för samhällsvetare eller lär dig mer om Akavias demokratiska organisation.
Olika sätt att engagera digFör att du ska ha tillgång till Akavias inkomstförsäkring behöver du även vara medlem i Akademikernas a-kassa, Sveriges största a-kassa. Få koll på a-kassans regler och vad som gäller om du skulle bli uppsagd.
Bland annat ställdes frågor om synen på EU och 90 procent av de tillfrågade är i huvudsak för det svenska medlemskapet.
Idag presenterade regeringen en reformering av arbetslöshetsförsäkringen. Charlotte Tarschys, chefsekonom på Akavia, kommenterar.
I en artikel i Dagens Nyheter den 30 november framkom uppgifter om ett tillägg i direktiven för Regeringskansliets lönebildningsprocess som innebär att opolitiska tjänstemän som genomdriver Tidöavtalet kan komma att få högre lön. Med bakgrund av detta markerar Akavia vikten av att värna tjänstemännens självständighet i förhållande till politiken.
23/10/24 Trots att Sverige ofta framhålls som ett föregångsland när det gäller att motverka korruption finns betydande brister i det förebyggande arbetet inom offentlig sektor. Det visar en ny rapport där vi undersökt hur våra medlemmar inom kommun, region, statliga myndigheter och universitet upplever omfattningen av, och det förebyggande arbetet mot, korruption.
Närmare åtta av tio Akaviamedlemmar är ganska eller mycket nöjda med sitt arbete. Samtidigt upplever hälften att de har för mycket att göra på jobbet och tre av tio upplever stressymptom en gång i veckan eller oftare. Det visar en ny medlemsundersökning som vi genomfört i syfte att undersöka akademikers arbetsmiljö och vilka faktorer som skapar trivsel och välbefinnande på arbetsplatsen.
Är du samhällsvetare och upplever att arbetsgivaren inte riktigt värdesätter din kompetens? Då är du inte ensam. I Akavias senaste professionsundersökning framkommer att så många som en tredjedel tycker att arbetsgivare har ganska eller mycket dålig kunskap om samhällsvetares kompetens.