Gå till Innehållet

Därför tjänar du på att ha kollektivavtal

Det finns många fördelar med kollektivavtal, inte minst ger det ett stort ekonomiskt värde. Här listar vi tio sätt som kollektivavtalet ger dig mer i plånboken.

Ekonomiska fördelar med kollektivavtal

De avtal Akavia har tecknat med arbetsgivarorganisationer och arbetsgivare ger dig ekonomisk trygghet under och efter ditt arbetsliv och om du skulle bli uppsagd.

  1. Rätt till lönesamtal och lönerevision

    Med kollektivavtal har du årligen rätt till en lönerevision och lönesamtal. I avtalet regleras även hur processen kring lönerevisionen ska gå till för att du som akademiker ska kunna påverka din löneutveckling och att du får lön utifrån din prestation.
  2. Bättre villkor och låga avgifter för din tjänstepension

    Kollektivavtalet ger rätt till tjänstepension, vilket är värt mycket för din ekonomiska trygghet i framtiden. Kollektivavtalet är också en garanti för låga avgifter, vilket gör att det samlade framtida värdet av tjänstepensionen sannolikt blir högre än om du placerar samma summa pengar utanför den kollektivavtalade tjänstepensionslösningen.
  3. Längre semester, semestertillägg och semesterersättning

    Om det finns kollektivavtal är oftast semesterlönetillägget högre i samband med att du tar ut semester. Du får även mer i semestersättning som du får utbetalt för de semesterdagar dom du inte tagit ut när du avslutar när du byter arbetsgivare. Dessutom får du oftast fler semesterdagar om din arbetsplats har kollektivavtal.
  4. Flexibel eller kortare arbetstid

    Genom kollektivavtal kan det tas fram anpassade arbetstidsregler. Vissa avtal innehåller till exempel regleringar om en ordinarie arbetsvecka som är kortare än 40 timmar, med samma lön.
  5. Mer ersättning för övertids- och restidsersättning

    Om du arbetar övertid, med jour, beredskap eller på helger och kvällar får du extra betalt när det finns kollektivavtal.
  6. Fördelaktiga försäkringar

    Genom att din arbetsgivare har kollektivavtal omfattas du av stabila försäkringar som är säkrar din ekonomi om något skulle hända som gör att du inte kan jobba under ditt arbetliv. Bland annat omfattas du av sjukförsäkring, arbetsskadeförsäkring (TFA) och tjänstegrupplivförsäkring (TGL).
  7. Högre ersättning om du blir sjukskriven med sjuklön

    Om du skulle bli sjuk kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan. Ifall din arbetsgivare är bunden av kollektivavtal kan du dessutom få ytterligare ersättning som komplement till sjukpenningen. Inom privat sektor kallas det för sjuklöneutfyllnad, inom staten kallas det för sjukpenningtillägg och i kommunal sektor för sjuklön. Den betalas ut av din arbetsgivare.

    Räkna ut hur mycket ersättning du får om du blir sjukskriven – med eller utan kollektivavtal.
  8. Mer betalt som föräldraledig med föräldralön

    Tack vare kollektivavtal kan du få kompletterande ersättning utöver föräldrapenningen. Det kallas föräldralön och betalas ut av din arbetsgivare. Hur mycket du får i föräldralön beror på vad som står i ert kollektivavtal. Ofta beror storleken på föräldralönen på hur länge du har varit anställd.

    Räkna ut hur stor skillnad föräldralönen gör för dig.
  9. Ekonomisk ersättning om du skadar dig på jobbet

    Skulle du skada dig i arbetet, eller under resan till och från arbetet, ger försäkringen i kollektivavtalet (TFA) kompletterande ersättning utöver sjukpenning och sjuklön. Den fyller ut ersättningen upp till nästan 100 procent av lönen. Kollektivavtalet kompletterar även eventuell livränta från Försäkringskassan om din skada innebär att du i framtiden inte kan arbeta helt eller delvis. Kollektivavtalet kompletterar då ersättningen upp till nästan 100 procent av din lön.

    Räkna ut din ersättning om du skadar dig på jobbet – utan eller med kollektivavtal.
  10. Stöd från experter och högre ersättning om du blir uppsagd

    Skulle du bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du ett bättre skydd med ett kollektivavtal i ryggen. Omställningsstödet ser lite olika ut beroende på var du arbetar. I grunden består stödet av två delar. Dels en personlig rådgivare som stöttar dig och utmanar på vägen till ett nytt jobb, dels ekonomisk ersättning som ett komplement till a-kassan.

Förhandla om bättre villkor med din situation i fokus

Kollektivavtalet hindrar inte att du individuellt kan avtala om ytterligare villkor som passar bättre för dig som individ. Kollektivavtalet utgör ett golv men inte ett tak för anställningsvillkoren. Få råd inför förhandlingen med din arbetsgivare genom att kontakta våra förhandlare/rådgivare.

Kontakta medlemsrådgivningen Om medlemskapet

Fler fördelar med kollektivavtal

  1. Stabilitet för dina anställningsvillkor

    Kollektivavtal ger en stabil grund för dina villkor och förmåner som anställd. En arbetsgivare som har kollektivavtal måste alltid förhandla med den fackliga föreningen på arbetsplatsen innan det görs förändringar i anställningsvillkoren.

    Om det inte finns kollektivavtal finns det ofta en policy (eller fler) som anger rätten till lönerevision, föräldralön med mera. Det är såklart värdefullt kortsiktigt, men eftersom det endast är en policy kan den ändras av arbetsgivaren närsomhelst – utan att du som anställd har någon möjlighet att påverka besluten.

    För att säkra dina anställningsvillkor när det inte finns kollektivavtal, utan endast policys, måste du själv få in dessa skriftligt i ditt anställningsavtal.
  2. Påverkan och inflytande på arbetsplatsen

    En lokalfacklig förening har rätt att förhandla direkt med arbetsgivaren, vilket ger dig och övriga medlemmar direkt inflytande och öppnar för möjligheten att teckna lokala kollektivavtal.
  3. Trygghet vid omorganisation, varsel och uppsägning

    Du blir företrädd av ditt fackförbund eller din lokalfackliga förening vid förhandlingar som rör förändringar på din arbetsplats. Vid eventuella uppsägningar på grund av arbetsbrist får du stöd och hjälp i omställningsprocessen. Detta kan handla om både hjälp av rådgivare att komma vidare i karriären och ekonomisk hjälp under tiden du söker nytt arbete.

Inte medlem i Akavia?

Bli medlem

Mer om kollektivavtal och anställningsavtal

Vad är ett kollektivavtal?

Många anställningsvillkor som tas för givet regleras i just kollektivavtal. Få mer kunskap om hur och varför kollektivavtal är viktigt för dig som akademiker.

Anställningsavtal: Mall

Använd våra exempel på anställningsavtal som mall. De säkrar din trygghet och är framtagna av våra jurister som är experter på anställningsavtal och arbetsrätt.