Gå till Innehållet

Arbetstid

Regler rörande arbetstid styrs både av lagar och avtal, men i vissa fall kan det göras undantag. Då gäller det kollektivavtal som finns på din arbetsplats.

Mer om arbetstid

 • Arbetstidsregler enligt lag

  Här hittar du information om vilka arbetstidsregler som gäller enligt arbetstidslagen. Tänk på att anställningsavtal och kollektivavtal kan innehålla andra regler och villkor. Kontrollera därför upp vad som gäller för just dig.

 • Arbetsplatsen där få jobbar övertid

  På Arbetsförmedlingen ska medarbetarna i princip inte arbeta övertid.– Man kan inte bygga en verksamhet på övertid. Det ska bara ske i undantagsfall, säger Anders Ljungberg som är aktiv i Akavias professionsförening för chefer.

 • Vanliga frågor och svar om arbetstid

  Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna om arbetstid. Det kan till exempel handla om hur många timmar du får jobba per dag eller vad som gäller när du vill gå ner i arbetstid.

 • Forskarna: Så kan arbetslivet se ut år 2050

  akaviaaspekt.se / Tio timmars jobbvecka, arbete i kooperativ, självförsörjning eller kanske ungefär som i dag? En svensk forskargrupp har tagit fram fyra scenarier för ett hur ett hållbart samhälle kan se ut år 2050 – och hur det påverkar arbetslivet.

Bli medlem

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Till ansökan