Gå till Innehållet

Fackförbundet för dig som är jurist

Du som är jurist är ofta nöjd med innehållet i dina arbetsuppgifter. Du är antagligen också mycket engagerad i ditt jobb. Samtidigt är det många jurister som anser att de arbetar för mycket – och det är inte ovanligt att uppleva negativ stress. Det här är viktiga frågor för Akavia, Sveriges största fackförbund för jurister.

För dig som är jurist

Rätt lön som jurist

Här finns de högsta lönerna för jurister i Sverige utifrån bransch, stad och sektor. Använd vår lönestatistik för att jämföra din lön med andra.

Engagera dig i Akavia

Ditt engagemang som medlem driver Akavia framåt och finns i olika former. Vill du bli förtroendevald, engagera dig i professionsföreningen för jurister eller påverka förbundet på andra sätt? 

Fördelning av uppdrag och ersättning som biträdande jurist

Hur ska befintliga uppdrag och ersättning fördelas mellan dig och advokatbyrån när du avslutar din anställning? En guide för dig som är biträdande jurist.

A-kassa för dig som är jurist

För att du ska ha tillgång till Akavias inkomstförsäkring behöver du även vara medlem i Akademikernas a-kassa, Sveriges största a-kassa. Få koll på a-kassans regler och vad som gäller om du skulle bli uppsagd.

Utvalda förmåner och verktyg

Inkomstförsäkring

Som medlem ingår Akavias inkomstförsäkring. Den kompletterar a-kassan och försäkrar 80 procent av din inkomst upp till ett tak på 100 000 kronor.

Fackligt stöd och rådgivning

Vi finns här för dig genom hela arbetslivet – oavsett roll, bransch eller sektor. Från din första dag som medlem har du tillgång till råd och stöd från professionella förhandlare/rådgivare med din situation i fokus.

Lönestatistik och lönerådgivning

Få personlig lönerådgivning och tillgång till Sveriges bästa lönestatistik för att ta smarta beslut kring din lön. Våra experter hjälper dig i din löneutveckling.

Karriär: Ta nästa steg

Vad det innebär ”att göra karriär” för dig? Hitta ditt nästa steg och få råd gällande din utveckling i arbetslivet med vår karriärrådgivning för akademiker.

Stärk din jobbprofil

Utveckla din jobbsökningsstrategi och få personlig feedback på ditt CV, personliga brev och LinkedIn-profil.

Visa alla förmåner

Som medlem har du vårt fulla stöd genom hela ditt arbetsliv. Läs mer om alla de förmåner och rabatter som ingår i medlemskapet.

Nyheter från Akavia

  • 1 000 kronor i löneskillnad mellan nyexade kvinnor och män

    Akavias senaste lönestatistik visar att nyexaminerade it-akademiker hade högst ingångslön under 2023 följt av jurister och ekonomer. Statistiken visar också att nyexade kvinnliga akademiker får 1 000 kronor mindre i ingångslön än manliga akademiker.

  • Avskaffa dagens betygsystem för notarier

    Arbetsbelastningen bland notarier inom Sveriges Domstolar är hög, visar en rapport från Saco-S domstol. Fyra av tio har dagligen eller någon gång i veckan en arbetsrelaterad stress som yttrar sig i sömnsvårigheter, hjärtklappning och/eller spänningshuvudvärk.

  • Hög stress bland jurister

    60 procent av juristerna upplever arbetsrelaterad stress varje vecka. Dessutom vill 30 procent även byta arbetsgivare och/eller arbetsuppgifter det närmsta året. Det framgår av en undersökning bland Akavias juristmedlemmar.

Bli medlem

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till jurist.

Till ansökan