Gå till Innehållet

Semester för dig som inte har fast anställning

För dig som inte är fast anställd utan är provanställd, timanställd eller är egenföretagare gäller andra regler för din rätt till semester.

Semester för dig som är provanställd

Semester vid provanställning

När du är provanställd har du rätt till semester men du behöver tjäna in rätten till att få betald semester, det vill säga att du får semesterlön när du är ledig. Hur många betalda semesterdagar du har rätt till beror på när du blev anställd under året och hur länge du har varit anställd hos arbetsgivaren. 

Semesterlagen reglerar din semester om du har en provanställning. Om du arbetar på en arbetsplats som har kollektivavtal kan det även finnas bättre villkor eller andra regler för semester. Kontrollera därför med din chef eller HR-avdelning om vad som gäller för dig. 

Undrar du hur du räknar ut din semesterersättning, vad som gäller kring förskottssemester och hur många semesterdagar du har rätt till enligt lag? 

Semester för dig som är "timanställd" eller sommarjobbar

En timanställning är ingen lagstadgad anställningsform. Trots det använder sig många arbetsgivare av begreppet ”timanställning” och det betyder egentligen att du har en tidsbegränsad anställning och får betalt per timme som du jobbar. Att vara ”timanställd” är alltså enbart en avlöningsform.

Semester på sommarjobb eller vid "timanställning"

Om du har en timanställning har du inte automatiskt rätt till semesterledighet men du har rätt till semesterersättning. Enligt semesterlagen ska semesterersättningen motsvara tolv procent av din lön om du har timlön. 

När får du din semesterersättning?

Din semesterersättning kan antingen betalas ut varje månad samtidigt som du får lön, eller i slutet av varje år. Om din anställning avslutas ska dock semesterersättningen betalas ut senast en månad efter att du slutat. Vanligtvis betalas semesterersättningen ut i samband med din sista löneutbetalning. 

Tänk på att om din semesterersättning betalas ut varje månad så ska det tydligt framgå på din lönespecifikation vad som är lön och vad som är semesterersättning. 

Tänk också på att du som är timanställd har rätt att tacka nej till erbjudanden om jobb för att kunna vara ledig. Ska du till exempel resa bort under sommaren kan du välja att inte tacka ja till jobb under den perioden. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att du då inte har rätt till någon ersättning under den perioden. 

För timanställningar eller visstidsanställningar som inte pågår längre än tre månader kan semesterledigheten avtalas bort. Då har du i stället rätt till semesterersättning. 

Hur du räknar ut din semesterersättning beror på om din arbetsplats har kollektivavtal eller inte. Räkna ut din semesterersättning och få reda på vad du behöver tänka på om du blir erbjuden förskottssemester. 

Semester för dig som är egenföretagare

Eftersom du som egenföretagare är din egen chef bestämmer du själv när du vill ha semester. Möjligheten att ha semester styrs till stor del av dina kunder och uppdrag. 

Oavsett vilken bolagsform du bedriver din verksamhet genom (aktiebolag, handelsbolag eller enskild firma) är du anställd i ditt eget bolag och väljer därmed själv vilken ersättning du tar ut ur bolaget. 

Som egenföretagare är det ditt ansvar att se till att ha tid för återhämtning och att din verksamhet fungerar under din eventuella semester. 

Ta semester för att starta eget företag

Är du intresserad av att starta eget företag har du rätt att vara tjänstledig från din nuvarande anställning. Få svar på dina frågor att vara ledig för att bli egenföretagare: 

Bli medlem

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Till ansökan

11 vanliga frågor om semester

Här finns svar på de vanligaste frågorna om semester. Måste du vara tillgänglig på semestern och vad händer om du blir sjuk eller säger upp dig? Och hur många semesterdagar kan du spara?

Din rätt till semester

Hur många semesterdagar har du rätt till och hur fungerar förskottssemester? Få en komplett guide över din rätt till semester enligt lag och kollektivavtal.