Vilken bransch du väljer att jobba inom har stor betydelse för hur hög lön du kan få. De högsta lönerna för dig som är personalvetare finns inom industri, arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, försäkring, fastighet och handeln.
Industri – lön för personalvetare: 56 000 kronor
Den högst betalda branschen för personalvetare är industrin där medianlönen är 56 000 kronor. 70 procent har en kandidatexamen och 26 procent har en master- eller magisterexamen. 46 procent av personalvetarna inom industrin är specialister och 36 procent är chefer, varav nästan hälften har en hög chefsbefattning.
Sedan förra året är det 58 procent som har samma arbetsgivare och roll som förra året. 18 procent har bytt befattningsnivå och arbetsgivare medan 11 procent har bytt roll men är kvar hos samma arbetsgivare och 5 procent har bytt arbetsplats men har en likvärdig befattningsnivå i sin nya tjänst.
Arbetsgivar-/Arbetstagarorganisationer – lön för personalvetare: 55 800 kronor
Bland personalvetarna som jobbar på arbetsgivar- eller arbetstagarorganisationer är medianlönen 55 800 kronor och 80 procent jobbar i Storstockholm.
I den här gruppen är det en femtedel som är under 30 år, vilket är utmärkande sett till de andra branscherna med höga löner för personalvetare. 80 procent som har en kandidat och 18 procent med magister- eller masterexamen. Av personalvetarna i den här branschen är det 48 procent som har en handläggande roll medan 28 procent är specialister.
Sedan förra året är det 65 procent som jobbar hos samma arbetsgivare och i samma roll medan 15 procent bytt både arbetsplats och tjänst. 8 procent har bytt roll men jobbar kvar hos samma arbetsgivare.
Försäkring – lön för personalvetare: 55 700 kronor
Medianlönen för personalvetare inom försäkringsbranschen är 55 700 kronor och hela 87 procent jobbar i Storstockholm, vilket gör det till den mest Stockholmscentrerade branschen för personalvetare med de högsta lönerna.
61 procent av personalvetarna inom försäkring har en specialistroll och lika stor andel har en kandidatexamen medan 34 procent har en magister eller master.
Jämfört med förra året är det 68 procent som har samma jobb och arbetsgivare medan 13 procent bytt befattning men är kvar hos samma arbetsgivare, 3 procent har bytt arbetsgivare men har en likvärdig roll i sin nya tjänst och 11 procent har bytt både arbetsplats och roll.
Fastighet – lön för personalvetare: 55 600 kronor
Medianlönen för personalvetare inom fastighetsbranschen är 55 600 kronor. Knappt tre fjärdedelar av gruppen jobbar i Storstockholm och sett till gruppen i stort är 31 procent av personalvetarna chefer och 46 procent specialister.
Inom fastighetsbranschen har 81 procent av personalvetarna en kandidat och 16 procent en magister- eller masterexamen.
Sedan förra året har 58 procent samma jobb och arbetsgivare medan 19 procent har bytt helt, både befattningsnivå och arbetsplats. De som enbart har bytt arbetsgivare och har en likvärdig roll i sin nya tjänst är 4 procent medan 8 procent enbart har bytt befattningsnivå men jobbar kvar hos samma arbetsgivare.
Handeln – lön för personalvetare: 53 700 kronor
Inom handeln är medianlönen för personalvetare 53 700 kronor. Här finns en betydligt större geografisk spridning av var i landet personalvetare jobbar. Det är 51 procent som jobbar i Storstockholm, 27 procent i Malmö, 15 procent i Göteborg, 4 procent i Mellansverige och 3 procent i södra Sverige.
Bland personalvetare inom handeln är 39 procent chefer och 34 procent är specialister. Drygt tre fjärdedelar har en kandidatexamen och 23 procent har en magister eller master.
Den här gruppen är rörlig både inom och utom branschen då endast 52 procent har samma jobb och arbetsgivare som förra året. Utöver det har 10 procent enbart bytt tjänst internt medan 6 procent bytt arbetsgivare och har en likvärdig roll den nya tjänsten.