Gå till Innehållet

Intervju på distans

Det blir allt vanligare med anställningsintervjuer som genomförs via videosamtal. Vid en distansintervju bör du förbereda dig precis som inför en vanlig fysisk intervju men det finns några specifika råd du bör följa.

Val av plats

Sätt dig i en så neutral miljö som möjligt, där du får vara ostörd. Undvik stökiga caféer, en hotellobby eller liknande med mycket rörelse och ljud. Tänk på att det är du som ska vara i fokus och inte din omgivning. Tänk på hur ljuset faller i rummet, sitt så att du syns ordentligt och inte har skuggor som stör. Även om du genomför intervjun hemma bör du klä dig som om du skulle till arbetsgivarens kontor. Kroppsspråk är alltid viktigt, men det kommer inte lika naturligt vid en videointervju. Det är alltid en fördel att stå upp då du får en bättre hållning och naturligare kroppsspråk. Om du sitter ned, försök att inte sitta för stelt, använd gärna handrörelser och kom ihåg ögonkontakt. Rikta kameran så att ditt ansikte syns rakt framifrån. Sätt din mobil på flygplansläge, stäng dörrar och fönster för att slippa störande ljud.

Tekniken

Se till att du har bra uppkoppling och testa gärna innan att ditt ljud och mikrofon fungerar bra. Provring gärna till en vän precis innan så du är säker på att det fungerar - det gör också att du kan koppla av på den punkten och inte behöver oroa dig för det tekniska. Förbered också med eventuella ansökningshandlingar eller annat du kan behöva till intervjun.

Samtalet

När intervjun påbörjas, inled gärna med att småprata några meningar för att skapa en avslappnad stämning. Jämför med en fysisk intervju där du blir erbjuden kaffe och alla kommer på plats inför själva intervjun.

Tänk på att alla som intervjuar dig kanske inte syns i bild även om de hörs och förmodligen så ser de dig på en extern skärm. Stäm av att du vet vilka personer som deltar och vilken roll de har. Lägg allas namn på minnet, så att du kan rikta dina eventuella frågor till rätt person.

En fördel med att ha en video-intervju är att du kan ha stödord till hjälp utan att det märks. Ett bra knep kan vara att sätta upp post-it-lappar runt skärmen på datorn med det viktigaste du vill få fram.

Bli medlem

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Till ansökan

Tips inför intervjun

Här har vi samlat allt du behöver veta och göra inför din anställningsintervju.

Hantera vanliga intervjufrågor

Det bästa rådet inför en anställningsintervju är att du är väl förberedd. Frågorna du får kan vara svåra att svara på. Därför har vi listat de vanligaste intervjufrågorna här.