Gå till Innehållet

Viktigt att tänka på om arbetsplatsen saknar kollektivavtal

Här har vi samlat viktiga punkter att ta upp när du ska förhandla med en arbetsgivare som saknar kollektivavtal

5 saker att tänka på

 1. Tjänstepension

  På arbetsplatser som har kollektivavtal betalar arbetsgivaren in pengar till din tjänstepension, så kallade tjänstepensionsavsättningar. Många arbetsgivare som saknar kollektivavtal gör ändå tjänstepensionsavsättningar. En vanlig lösning är att arbetsgivaren sätter av en viss procent av din lön i tjänstepension.
 2. Lönerevision

  Det bör skrivas in i ditt anställningsavtal att du har rätt till årlig lönerevision.

 3. Arbetsskadeförsäkring och grupplivförsäkring

  Det bör även skrivas in i ditt anställningsavtal att du har rätt till arbetsskadeförsäkring och grupplivförsäkring.
 4. Semester

  Du har enligt lag rätt till 25 semesterdagar per år. Om din arbetsplats saknar kollektivavtal kan du förhandla fram att du vill ha mer semester än så. Det gäller speciellt om din arbetsgivare inte har någon kompensation för övertidsarbete.
 5. Längre uppsägningstid

  Det är inte ovanligt att du kan förhandla dig till tre månaders uppsägningstid om arbetsgivaren tvingas säga upp dig trots att du inte arbetat fyra år hos arbetsgivaren. Lagen om anställningsskydd ger dig rätt till en månads uppsägning när du arbetat upp till två år och två månaders uppsägningstid när du arbetat minst två men högst fyra år.

Bli medlem

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Till ansökan

Vinster med kollektivavtal

Kollektivavtalet har ett stort ekonomiskt värde för dig. De avtal Akavia har tecknat med arbetsgivarna ger dig ekonomisk trygghet under och efter ditt arbetsliv och om du skulle bli uppsagd. Här listar vi åtta sätt som kollektivavtalet ger dig mer i plånboken.

Kollektivavtalets fördelar

Ett kollektivavtal ger dig som anställd en rad förmåner utöver det som står i lagen. Det kan till exempel gälla tjänstepension, ekonomisk ersättning vid sjukdom och föräldralön. Kollektivavtal kan även ge dig längre semester och övertidsersättning.