Gå till Innehållet

Om din tjänstepension

Tjänstepensionen kan se olika ut beroende på var du är anställd. Tjänstepensionen bestäms i ett kollektivavtal mellan arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och fackförbund. Eller direkt med dig som anställd.

Tjänstepension med kollektivavtal

Omfattas du av kollektivavtal har du rätt till tjänstepension. Vilken tjänstepensionsplan du omfattas av beror bland annat på din ålder, vilken lön du har och vilken sektor du är anställd i.

En kollektivavtalad tjänstepension garanterar dig såväl goda avsättningar till pensionen som låga avgifter på dessa avsättningar. Tjänstepensionen kan ses som ett komplement till den allmänna pensionen. Avsättningarna till tjänstepensionen är dock större ju högre lön du har.

För många av Akavias medlemmar kommer sannolikt den tjänstepension som utbetalas då du gått i pension utgöra merparten, eller åtminstone en stor del, av den totala pensionen.

Tjänstepension utan kollektivavtal

Om din anställning inte omfattas av kollektivavtal, är det viktigt att se till att du ändå omfattas av någon form av tjänstepension. Det kan oftast vara en förhandlingsfråga när du tillträder en ny anställning. Glöm därför inte att ta upp den frågan när du förhandlar om ett nytt anställningsavtal. Tjänstepensionen är, vid sidan av lönen, den förmån som är värd mest ekonomiskt sett. 

Inte medlem i Akavia?

Gör som 140 000 akademiker

Bli medlem

Tjänstepension - fyra tips

Tjänstepensionen är viktig och att engagera sig i sin pension redan nu kan göra stor skillnad senare i livet. Här är några saker att tänka på.

Pension för din ålder

Hur förbereder du dig för livet efter arbetslivet? Beroende på hur gammal du är finns det olika saker du bör tänka på. Här har Akavias pensionsexperter samlat de bästa pensionstipsen för din ålder.