Gå till Innehållet

Digital övervakning på jobbet: Vad säger Akavias medlemmar?

Flexibelt arbetsliv har skapat bättre balans och minskad stress. Men övervakning av anställda kan ha negativa konsekvenser för produktivitet och tillit.

Ny undersökning: Digital övervakning i arbetslivet

Med ett mer digitaliserat arbetsliv uppstår utmaningar

Sedan pandemin har arbetslivet gjort en förflyttning till att bli mer flexibelt och digitalt. Idag är det mer eller mindre en hygienfaktor för de flesta av Akavias medlemmar att arbeta några dagar per vecka på distans. Utvecklingen har välkomnats av de flesta och har visat sig skapa bättre balans mellan arbete och privatliv och minska stress. Men med ett alltmer digitaliserat arbetsliv uppstår även utmaningar.

En utmaning som den senaste tiden kommit att bli alltmer uppmärksammad är arbetsgivares möjlighet att hålla koll på sina medarbetare genom att använda sig av olika digitala övervakningsprogram. Några exempel är program som mäter produktivitet, följer musklick eller tar slumpvisa skärm dumpar. Detta i syfte att kontrollera produktivitet och närvaro. Med en alltmer välutvecklad övervakningsteknik har det blivit enklare för arbetsgivare att övervaka sina anställda och få signaler om vilka som exempelvis planerar att byta jobb.

GDPR sätter gränserna för vad som är tillåtet

I dagsläget gör arbetsgivare IT-forensiska utredningar vid misstänkta oegentligheter, oftast i samband med att medarbetaren slutar sin anställning. Eftersom digital övervakning rör integritetsfrågor är det GDPR som sätter gränserna för vad som är tillåtet. Det måste finnas ett tydligt syfte och arbetsgivarens intresse måste väga tyngre än arbetstagarens integritetsintresse. Dessutom måste arbetsgivaren i förväg på ett transparent sätt informera om övervakningen i sin integritetspolicy. Digital övervakning får alltså inte komma som en överraskning för den anställda.

Enligt Internetstiftelsens rapport ”Svenskarna och Internet 2021” känner tre av tio yrkesverksamma svenskar oro för att deras arbetsgivare övervakar dem digitalt och de som är födda på 1980-1990 talet är mest oroade.

Digital övervakning av anställda kan ha negativ effekt på både produktivitet och tillit. En amerikansk studie visade att anställda som övervakas känner sig mindre ansvariga för sina egna handlingar och mer benägna att bryta mot arbetsgivarens regler/riktlinjer.

Så ser Akavias medlemmar på digital övervakning på jobbet

Var tionde känner sig digitalt övervakad av sin arbetsgivare

Under november 2023 genomförde Akavia en undersökning för att ta reda på mer om våra medlemmars syn på digital övervakning i arbetslivet. Resultaten pekar på att var tionde känner sig digitalt övervakad av sin arbetsgivare. Dessutom visade undersökningen att anställda i privat och statlig sektor i något högre grad känner sig övervakade än de som arbetar i kommunal sektor.

Resultat i korthet:

  • Var tionde känner sig digitalt övervakad av sin arbetsgivare.
  • 75 procent anser att digital övervakning är ett intrång i den personliga integriteten.
  • 47 procent skulle byta arbetsgivare om de blev digitalt övervakade.
  • 44 procent vill a en policy gällande digital övervakning på sin arbetsplats.
  • 61 procent vet inte om de har en policy gällande digital övervakning på sin arbetsplats.

Om undersökningen

  • Undersökningen gjordes av Akavia inom ramen för Akavia panelen som speglar Akavias medlemmar.
  • Målgruppen är ekonomer, jurister, it-akademiker, samhällsvetare, personalvetare och kommunikatörer.
  • Undersökningen omfattar 3 764 gjorda intervjuer under perioden 13 till 19 november 2023 och är genomförd som en webbundersökning.
  • Utifrån ett stratifierat slumpmässigt urval blev svarsfrekvensen 44%. Resultaten är vägt på kön, ålder, sektor och profession.

Akavias förslag och slutsatser:

  • Akavia tror inte på att övervakning och kontroll ökar produktiviteten. Ett gott ledarskap sätter tillit till medarbetarnas förmåga och att de med ledning, tydliga mål och med hjälp av sin kunskap och erfarenhet kan utveckla verksamheten och utföra sina arbetsuppgifter.
  • Medvetenheten och kunskapen kring vad arbetsgivaren kan och får göra måste öka. Det gynnar alla att tänka några steg fram kring vad det kan innebära att använda konton, dator och telefon privat.
  • Det bör vara tydligt vilka förutsättningar som gäller för att använda arbetsgivarens telefon och/eller dator privat bör vara tydligt.
  • Det bör råda full öppenhet om vad arbetsgivaren registrerar om medarbetarna, vilka verktyg som används för att göra det och hur de fungerar.
  • Om övervakning via digitala verktyg används ska detta göras med stor restriktivitet och med hänsyn till medarbetarnas integritet. Våra undersökningar visar att arbetsgivare som visar förtroende och tillit till sina medarbetare även upplevs som mer attraktiva.

Relaterad läsning

Är du övervakad på jobbet?

Det har öppnats allt fler möjligheter för chefen att hålla koll på sina medarbetare. Dina digitala fotspår går lätt att följa både i realtid och i efterhand. Men i vilken utsträckning arbetsgivaren får använda ”spionprogram” är inte helt glasklart.

Monitoring employees makes them more likely to break rules

As remote work becomes the norm, more and more companies have begun tracking employees through desktop monitoring, video surveillance, and other digital tools.