Gå till Innehållet

Porträtt

På byrån Block Advokater skolas Dalia Ali successivt in i rollen som advokat. Arbetsdagarna består av förhandlingar, polisförhör, klientmöten och förberedelser av yttranden och överklaganden. Det är tredje byrån hon jobbar på sedan hon tog examen.

– Mitt råd är att välja advokatbyrå med omsorg när du söker jobb som biträdande jurist. Du kommer att jobba nära advokaterna på byrån och det är viktigt att de är kunniga

och pedagogiska. Advokatyrket är ett hantverk så se till att hamna i rätt händer, säger Dalia Ali som är klar med den första delkursen som ingår i en advokatexamen.

Sitt cv började hon bygga upp redan som student. Vid sidan av studierna jobbade Dalia Ali med assistansförsäkring på ett försäkringsbolag och som dödsbohandläggare på en socialförvaltning. Dessutom var hon engagerad i Gatujuristerna, som ger juridisk hjälp till socialt utsatta personer, och i Asylrättsstudenterna.

– Använd tiden och möjligheterna du har som juriststudent! Att till exempel hjälpa någon att överklaga parkeringsböter eller hyresärenden är till exempel ett bra sätt att skaffa sig praktisk erfarenhet.

Under femte terminen på juristprogrammet fick hon reda på att några yngre tjejer i hennes bekantskapskrets hade blivit utsatta för rasistiska påhopp och ofredande men att det hade blivit en friande dom i tingsrätten.

– Åklagaren ville inte överklaga till hovrätten trots att det fanns bevis i form av filminspelningar. Jag och en kurskamrat hjälpte tjejerna att överklaga domen till hovrätten. Vi fick prövningstillstånd men kunde inte medverka i huvudförhandlingen på grund av att vi hade en tenta samma dag.

Men vi lyckades anlita en advokat som ställde upp pro bono, alltså utan ersättning. Det slutade i en fällande dom så tjejerna fick upprättelse, vilket kändes väldigt bra.

Dalias tips

Var målmedveten:

”Redan under studietiden kan du bygga upp ditt cv genom att göra praktik och ta juridiska extrajobb. Bli inte besviken om ditt första jobb inte är ditt drömjobb. Var i stället förberedd på att arbeta dig uppåt.”

Var påläst innan du löneförhandlar:

”Jag har använt mig av fackets lönestatistik. Det är otroligt smidigt att kunna se lönenivåer utifrån ålder och erfaren­ het. Men det är inte bara lönen som är viktig utan även förmåner som pension och övertidsersättning. Inom advokatbranschen förekommer mycket resande och arbete på obekväma arbetstider. Kolla upp om du får ekonomisk ersättning för det eller kan ta ut det i ledig tid.”

Vem är Dalia?

Ålder:

25 år.

Utbildning:

Juristprogrammet med inriktning på straffrätt och migrationsrätt, Stockholms universitet, examen 2018.

Titel:

Biträdande jurist på Block Advokater.

Bor:

Stockholm.

Intressen:

Kampsport. Sitter i styrelsen för kvinnojouren Terrafem.