Gå till Innehållet

Porträtt

Hanna Nordenö har inte bara en stark kreativ ådra utan är också full av idéer, något som hon får utlopp för på RISE, där hon deltar i olika forskningsprojekt och bidrar med sina kunskaper inom design och visualisering, liksom i de frilansuppdrag som hon åtar sig.

– Jag har valt att kombinera en deltidsanställning med att driva eget bolag. Tack vare att jag delar lägenhet med goda vänner i Linköping så har jag inte särskilt höga omkostnader.

Det ger mig friheten att gå min egen väg.

Vägen hit har inte varit spikrak. Efter studier i kommunikation och grafisk design på Linköpings universitet gjorde Hanna Nordenö som många andra och riktade blicken mot huvudstaden.

– Jag utgick från att alla spännande jobb fanns i Stockholm och sökte ett flertal tjänster som grafisk designer innan jag fick anställning på Oriflame Cosmetics. I min roll som digital layout artist ingick bland annat att producera banners till olika regioner – en utmaning med tanke på att bildspråket kan skilja sig väldigt mycket åt mellan olika länder samtidigt som varumärkets riktlinjer ska följas.

Efter ett år i kosmetikvärlden valde Hanna Nordenö att återvända till universitetet. Hon kände ett behov av att fördjupa sig och har alltid gillat studentlivet.

– När jag läste min kandidatexamen var jag projektledare för marknadsföringslaget i kårhuset och tog fram material till fester och event. Jag var också näringslivsansvarig i styrelsen för mitt utbildningsprogram och initierade ett mentorprogram som kopplade ihop studenter med personer inom näringslivet.

Hon jobbade även extra som copywriter, designer och projektledare på en gerillamarknadsbyrå, vilket hon hade stor nytta av när hon sökte sitt första jobb.

Det internationella masterprogrammet i design, som fick Hanna Nordenö att återvända till Linköpings universitet, förbereder designers för att ta sig an nya och komplexa samhällsutmaningar och vara drivande i arbetet med att skapa en hållbar framtid.

– Jag utvecklade ett koncept för en klimatkalkylator inom ramen för min masteruppsats. Den var också mitt bidrag till konsultbolaget EVRY:s studenttävling ”Årets digitala talang”, som jag vann.

På utbildningen lärde hon känna forskare från RISE och blev erbjuden en tjänst på 20 procent. Efter examen valde hon att vara kvar och gå upp till halvtid. Och hon menar att kreativiteten gynnas av att hon befinner sig i två skilda världar.

– På RISE får jag jobba med dagens samhällsutmaningar, till exempel den klimatanpassning som krävs på grund av de stigande havsnivåerna. Det är en utmaning att sätta sig in i komplicerade frågor men jag lär mig oerhört mycket. Som frilans ägnar jag mig åt allt från förpackningsdesign till att utveckla användarvänliga hemsidor åt kunder i olika branscher. Ingen dag är den andra lik.

Hannas tips

Sök de jobb du verkligen vill ha:

”Du har större chans att få jobbet om du inte skickar in en standardansökan utan skräddarsyr ditt personliga brev och motiverar varför just du är rätt för jobbet. Som nyutexaminerad blev jag erbjuden ett jobb som jag kände inte riktigt passade mig. Det kändes lite läskigt att tacka nej men det var rätt beslut.”

Inventera ditt nätverk:

”Fundera över vilka personer som du har i ditt nätverk. Kanske kan de tipsa om jobb eller rekommendera dig. Många jobb går via kontakter.”

Vem är Hanna?

Ålder:

27 år.

Utbildning:

Grafisk design och kommunikation, Linköpings universitet, examen 2016. Masterutbildning i design.

Titel:

Junior graphic designer på RISE, Research Institutes of Sweden, samt frilansande formgivare och UX­designer.

Bor:

Linköping.

Intressen:

Har en stor passion för skidåkning och gillar att vara ute i naturen. Har också ett intresse kring personlig utveckling och kristaller.