Gå till Innehållet

Porträtt

Senioranalytikern Fabakary Sanneh har fyra skärmar på skrivbordet. Där följer han nyhetsflödet, orderingången och prisutvecklingen på börsen i realtid. Från övervakningssystemet kommer varje dag cirka 1 200 larm, det kan till exempel handla om att systemet har fångat upp en aktie som plötsligt rusat i höjden.

– Jag och mina kollegor har i uppdrag att utreda vad som har hänt. Kursrörelsen kan bero på att bolaget
har publicerat en positiv nyhet eller att Trump gjort något uttalande. Om vi inte hittar något skäl utan misstänker marknadsmanipulation av aktiekursen är vi skyldiga att rapportera det till Finansinspektionen. Finns misstankar om att information har läckt ut så kan
det resultera i ett handelsstopp.

Att befinna sig i finansmarknadens centrum var egentligen inte vad Fabakary Sanneh drömde om när han sökte in till ekonomprogrammet på Södertörns högskola. På den tiden ville han bli fotbollsproffs.
– Jag spelade fotboll fem dagar i veckan men koordinerade även sociala ungdomsprojekt i min hemstadsdel i Östberga, som ligger mig varmt
om hjärtat. Jag initierade bland annat ett projekt där svenska fotbollsklubbar skänkte bollar och träningskläder till unga gambiska spelare. Mina föräldrar kommer från Gambia så det kändes fint att vara med och stötta.

Föräldrarna har varit en viktig inspirationskälla under både uppväxten och karriären.

– De har peppat mig och mina syskon och sagt att vi har möjlighet att lyckas med allt som vi önskar i livet – möjligheter som de själva inte hade när de växte upp. Jag har tagit vara på de chanser som kommit min väg men också försökt att inspirera andra att följa sina drömmar.

Fabakary Sanneh har kombinerat sina studier i ekonomi med extrajobb inom ekonomi och administration. Efter examen valde han att bygga på med en masterutbildning. Under studierna blev han tipsad av en kontakt inom fotbollsvärlden om att Nasdaq sökte studenter till handelsövervakningen.

– Det lät som ett spännande extrajobb och jag var en av de som valdes ut. När jag hade skrivit klart min masteruppsats blev jag erbjuden en fast tjänst i teamet. Och det kändes självklart att tacka ja. Jag trivdes väldigt bra både i analytikerrollen och i teamet.
Fabakary Sanneh visste också att han skulle få möjlighet att växa i rollen, som inte bara kräver förståelse för tradingens mekanismer utan också kunskap om alla regelverk som omgärdar finansmarknaden.

– Flera av mina kollegor har jobbat länge inom finansbranschen. Det är både en trygghet och en källa till lärande. Alla timmar som Fabakary Sanneh har lagt ner på fotbollsplanen är dock inte förgäves. Han spelar fortfarande fotboll i division två och har stor nytta
av sin mentala skärpa och sitt lagspel på jobbet.

– Jag är inte besviken över att det inte blev någon proffskarriär utan är övertygad om att det väntar en spännande framtid inom finansbranschen.

Fabakarys tips

Var öppen för möjligheter:

"Extrajobboch volontärengagemang stärker inte bara ditt cv, det kan också öppna dörrar till ett större nätverk och nya uppdrag.”

Ställ frågor:

”Under en rekryteringsprocess kommer arbetsgivaren sannolikt att visa upp sig från sin bästa sida. Passa på att ställa alla frågor du har under intervjun och känn efter om företaget eller organisationen är rätt för dig. Du kan också kontakta medarbetare via Linkedin för att fråga hur företagskulturen eller chefen är. Det är bra att veta vad man tackar ja till.”

Vem är Fabakary?

Ålder:

26 år.

Utbildning:

Masterexamen i business and economics från södertörns högskola, examen 2018.

Titel:

Senioranalytiker inom handelsövervakning på Nasdaq.

Intressen:

Fotboll och att arbeta med ungdomar inom ramen för sociala projekt.