Gå till Innehållet

Porträtt

Utan att egentligen ha något intresse för it sökte Sadaf AL Haddad för sex år sedan in på systemvetarprogrammet på Högskolan i Skövde.

– Min bror jobbar i it-branschen och sa att ”om du väljer systemvetarprogrammet kommer du att tacka mig när du är klar” – och det har jag gjort många gånger.

Första året på utbildningen var tuff. Sadaf var inte road av programmering. Först under andra året lossnade det och hon började tycka att kurserna var roliga.

– Under sista året läste vi Business Intelligence och då kände jag att det här vill jag jobba med i framtiden.

Men Sadaf vigde inte bara studenttiden åt studier. Hon var även simtränare för barn och unga, jobbade extra i familjeföretaget, var studentmarknadsförare och startade en utbildning för unga med fokus på att öka deras självförtroende.

– Jag gillar att ha mycket på gång och trivs med att leda och utbilda andra.

När det var dags att göra examensarbete kontaktade Sadaf ett konsultföretag i Göteborg specialiserat på Business Intelligence.

– Fast jag mejlade och ringde fick jag inget svar. Till slut, efter många om och men, ville vd:n träffa mig och när vi sågs klickade det.

Efter att ha gjort sitt examensarbete på konsultföretaget blev hon erbjuden ett jobb som Business Intelligence-utvecklare.

– Som systemvetare kan det vara en utmaning att hitta sin grej. Under utbildningen skrapade vi på ytan inom en mängd olika områden men du blir inte specialiserad på någonting, så jag är glad att jag har hittat min passion.

Efter ett och ett halvt år i Göteborg började Sadaf känna sig redo för något nytt och blicken riktades mot Stockholm.

– En före detta kollega tipsade om det internationella konsultbolaget Avanade, där han själv jobbade. Jag hörde av mig och fick komma på intervju. Kort därefter blev jag anställd som dataanalytiker.

Nu har Sadaf tagit nästa steg i karriären och jobbar som utvecklare och teamledare med personalansvar för tio medarbetare på konsultföretaget Forefront. Arbetsprocesserna ser likadana ut som utvecklare men kunderna och branscherna varierar, liksom konsultteamen.

Rollen som utvecklare innebär att hon ser över vilken data kunden har och vilka behov och krav som finns i organisationen. Därefter sätter hon ihop visuella rapporter som kunden kan använda som beslutsunderlag.

– Om du känner till hur dina kunders köpmönster ser ut är det lättare att

ta beslut om nästa kampanj eller vad som ska finnas i ditt sortiment.

Att ta sig an ett större team ser hon som ett framtida steg i karriären och den utbildande ådran är fortfarande stark. Förra året lanserade hon podcasten ”Analytics för alla”.

– I den intervjuar jag experter och tar upp allt från Big Data och AI till Internet of Things. Den kan vara intressant för både nybörjare och mer insatta att lyssna på.

Sadafs tips

Våga ta plats:

"Även om du är ny på jobbet är det viktigt att ta plats. Ställ dig inte i ett hörn där ingen ser dig. Du har anställts av en anledning och ju snabbare du knyter nya kontakter och skaffar dig en position, desto bättre."

Var medveten om ditt värde:

"När du löneförhandlar är det bra att lägga ribban högt, det värsta som kan hända är att ni möts på mitten. Du ska kunna känna dig nöjd när du går ut därifrån."

Vem är Sadaf?

Ålder:

26 år.

Utbildning:

Systemvetarprogrammet, Högskolan i Skövde, examen 2018.

Favoritkurs:

Verksamhet och organisationer. Under den kursen gick det upp för mig att vi systemvetare fungerar som en brygga mellan it och organisationen.

Titel:

Teamledare och utvecklare på Forefront.

Intressen:

Träning och musik. Gör också podcasten ”Analytics för alla” och är mentor för två studenter.